Video: dirkaški test Radicala SR3

12. 7. 2008
Deli
Video: dirkaški test Radicala SR3

Z najhitrejšim domačim dirkačem na gorskih dirkah Vladimirjem Stankovičem in njegovo ekipo VAMA Formula 3000 Team smo se dogovorili za kratek preizkus prototipa Radical SR3 na dirkališču Raceland.

Atraktiven dirkalnik se sicer pojavlja na gorskih dirkah, kjer ga kroti Andraž Hribar, bo pa tudi prisoten na krožnih dirkah (Stankovič) in na različnih prireditvah, kjer bo promoviral avtomobilski šport. Radical je namreč dvosed, zato se poleg voznika lahko s pettočkovnim varnostnim pasom pritrdi tudi sopotnik. In uživa v dirkalni tehnologiji, ob kateri ne moreš ostati ravnodušen.

Radical z oznako SR3 ima 1, 5-litrski atmosferski motor s 185 kilovati (252 'konji'), ki izvira iz motocikla, zadnji pogon, sekvenčni šeststopenjski menjalnik in samo 550 kilogramov! Zato si lahko predstavljate, da so kljub pomanjkanju navora pri nižjih vrtljajih in 'dolgemu' menjalniku pospeški brutalni, zaviranja pa rekordna.

Po dveh kratkih izletih na stezi, ki je za Radicala prekratka (le prva in druga prestava) in predvsem preveč zavita, je Avtomagazinov Aljoša Mrak dosegel čas kroga 53 sekund in 16 stotink. Žal je odpeljal le dvakrat po dva kroga, saj se začne prototip zaradi skromne hitrosti kmalu pregrevati, je pa po pokalnem Cliu (53, 73) krepko premagal rekorderja med serijskimi avtomobili (BMW M3; 56, 36).

A podobno kot pri Cliu, kjer je Igor Dekleva postavil še boljši čas, je tudi Stankovič s časom 48, 24 dokazal, da izkušnje in navajenost še kako koristijo!

Za pravi dirkaški test, ki bo objavljen v reviji, pa bomo odšli na Grobnik. Tam bo imel Radical možnost, da se izkaže, kjer je najboljši. Na hitrih delih prave steze!

Stankovic