Video: Jaguarjev ogromni projicirni zaslon

14. 7. 2014
Deli
Video: Jaguarjev ogromni projicirni zaslon

Projicirnih zaslonov za merilniki smo v sodobnih avtomobilih že precej vajeni. A pri Jaguarju so šli še korak naprej.

Namesto majhnega projicirnega zaslona pred voznikom projekcijo podatkov izvajajo kar na celo vetrobransko steklo. Tehnologije v serijski proizvodnji sicer ne bomo videli še dolgo, a obstaja.

Pri Jaguarju (in Land Roverju, seveda) bi tako neposredno na vetrobransko teklo projicirali ne le klasične podatke o hitrosti, vrtljajih, prestavi, osnovne podatke z navigacije ter najpomembnejša obvestila, temveč polno sliko z navigacije, sliko iz kamer zadaj (namesto vzvratnega ogledala) in pri Jaguarju tudi kup podatkov, primernih za uporabo na dirkališču.

Tam bi lahko sistem vozniku izrisoval idealno linijo, točke zaviranja, tudi virtualno sliko avta v rekordnem ali prejšnjem krogu. Ali pa virtualne stožce za učenje vožnje.

Sistem oči oziroma pogled voznika nadzira s pomočjo kamer na armaturni plošči in smeri pogleda prilagaja sliko, tako da vozniku prikazuje simulirani 3D pogled, kar je predvsem pomembno za ocenjevanje razdalje do vozil, prikazanih v virtualnem vzvratnem ogledalu. Voznik sistem upravlja kar s pomočjo gest (podobno, kot na igralnih konzolah).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord