VIDEO: PSA in Bosch s hibridom brez baterij

1. 2. 2013
Deli

Skupina PSA (Peugeot in Citroën) ter podjetje Bosch sta razvila hibridno tehnologijo, ki ne potrebuje baterije. Imenuje se Hybrid Air in pomeni kombinacijo bencinskega motorja z notranjim zgorevanjem ter sistema na stisnjen (komprimiran) zrak.

Prednosti sistema so manjša masa (okrog 100 kilogramov, kar pomeni skoraj pol manj kot primerljiv hibrid z dodatno baterijo), lahko se ga vgradi v vse avtomobile, je bolj trpežen, cenejši, predvsem pa ne zahteva dodatnih infrastruktur. Pri skupini PSA pravijo, da bi ga lahko uporabili v manjših avtomobilih že leta 2016. Zgolj za informacijo: njihov prototip s tehnologijo Hybrid Air bi v ozračje povprečno oddajal samo 72 g CO2 na prevožen kilometer v primerjavi s Peugeotom 208, ki bi zgolj s klasičnim bencinskim motorjem izdihal povprečno 104 g CO2/km.

Tehnologija zahteva sodelovanje bencinskega motorja in hidravlični motorja, ki dobiva stisnjen zrak od motorja z notranjim zgorevanjem in zavor. Avtomobil bi imel tudi dve skladišči stisnjenega zraka, eno nad zadnjo premo in drugo pod prestavno ročico po skoraj celi dolžini potniške kabine, prek hidravličnega motorja z dodatno črpalko pa bi lahko deloval na tri načine: s klasičnim motorjem (mehansko), prek hidravlične enote ali kot kombinacijo obeh načinov. V mestu bi se lahko v 80-odstotkih primerov vozili zgolj na stisnjen zrak, kar pomeni nič tako osovraženega onesnaževanja iz izpušnih cevi. Cilj načrta je, da bi se približali porabi dveh litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Tako Peugeot kot Citroën naj bi tehnično novost predstavila sočasno, zelo verjetno pa bodo sistem kasneje videli tudi v avtomobilih skupine GM (beri: Opel, Chevrolet ...), saj skupini sodelujeta tako finančno kot tehnično. (AMr)

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja