VIDEO: Radical RXC je tudi za prevoz v službo!

8. 2. 2013
Deli

Ne boste verjeli, ta 380-'konjski' in 900 kilogramov težak dirkalnik je homologiran tudi za cesto. Si lahko sploh predstavljate?

Pri podjetju Radical so res nabriti: ne samo, da delajo vrhunske dirkalnike, ki so dejansko cenovno dostopnejši, pač pa ti naredijo pokriti dvosed tudi za cesto. Torej za odhod na delo, v trgovino, po sestankih in na morje. No, glede na skromen prostor verjetno zgolj za hiter, ampak res zelo hiter skok v morje ...

Namenili so mu Fordov 3,7-litrski motor V6 in menjalnik Quaife, ki je v dirkanju zelo poznan. Da se z vožnjo po navadni cesti ne šalijo, pravijo, da motor ustreza ekološki normi Euro 5 in da je potrebno na servis zapeljati vsakih 10 tisoč kilometrov, da mehaniki pregledajo dirkaška motor in menjalnik. Pravite, da vam je 380 'konjev' premalo? Potem si lahko omislite tudi trilitrski motor V8, ki poskrbi za 480 'konjev'. Halo?!? Sedemstopenjski menjalnik, ki se ga upravlja prek obvolanske ročice, moč prenaša na zadnji kolesni par, podvozje pa je seveda nastavljivo. Zavore so kljub skromni masi 900 kilogramov zelo zmogljive, saj se lahko pohvali s plavajočimi koluti velikosti 330 milimetrov (spredaj) in 310 milimetrov (zadaj). Po želji so zavore lahko tudi iz ogljikovih vlaken, vendar bodo pravi dirkači bolj veseli podtlaka, ki se ustvari pri vožnji skozi hitre ovinke.

Zaradi vrat, ki se odpirajo navzgor, je menda prehod v kokpit enostaven, pri karoseriji iz kompozitnih materialov pa so večkrat uporabili tudi dodatke iz ogljikovih vlaken. No, podatka o porabi in količini varnostnih blazin niso sporočili, čeprav jih imamo na sumu, da 100-litrska aluminijasta posoda za gorivo kmalu postane suha in da lahko o blazinah samo sanjate, saj imate zato varnostno kletko, dirkaški varnostni pas, dirkaški sedež in ... hja, pametni vozniki tudi čelado. Ima pa klimatsko napravo in nastavljive stopalke.

Vas še zanimata pospešek in končna hitrost? Do 100 km/h potrebuje samo 2,8 sekunde, končna hitrost pa okrog 280 km/h. No, spodaj si poglejte dva videoposnetka novega RXC-ja ter vožnjo drugega modela Radicala po navadnih (hmm, tudi zasneženih) cestah! (AMr)

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja