Video: Razkrivamo Jaguar XE

6. 8. 2014
Deli

Jaguar je najavil, da bo svoj novi najmanjši avtomobil prvič razkril 8. septembra na posebni prireditvi v Londonu.

Novi XE bo potem doživel salonsko premiero na Mondial de l'Automobile v Parizu v začetku oktobra, prvi kupci pa ga bodo dobili konec leta. Gre za vrnitev te znamke v nižji premijski razred in pri Jaguarju pravijo, da bo XE tekmec BMW-jeve serije 3. Seveda bo moral XE pritegniti tudi morebitne kupce Audija A4, Mercedesa razreda C ali Lexusa IS. Pri Jaguarju so se novosti lotili zelo temeljito. Tako bo imel XE prvi v razredu aluminijasto karoserijo, s čimer so zmanjšali težo, eno poglavitnih ovir pri zmanjšanju porabe goriva oziroma znižanju emisijskih vrednosti CO2.

Tudi pri XE bodo ohranili zasnovo s pogonom zadaj, bo pa platforma povsem nova, sicer razvita tudi za nekatere novosti Land Roverja. Namenjena je avtomobilom z zadnjim ali s štirikolesnim pogonom in bo uporabljena tudi pri naslednjih Jaguarjevih novostih, tudi pri kombijevski različici XE (predstavljena bo čez kakšno leto) ali križancu, ki so ga pri Jaguarju najavili lani v Frankfurtu. Pomembna naj bi bila tudi nova konstrukcija zadnje preme z več vodili, saj naj bi se razlikovala od znanih konstrukcij tekmecev, deli pa so skovani iz votlih aluminijevih odlitkov.

Pri Jaguarju pravijo, da so po dinamičnih lastnostih povsem pred tekmeci, za kar naj bi med drugim poskrbel tudi nov sistem elektronskega nadzora pogonskih koles All Surface Progress Control. Pri novem električnem volanskem mehanizmu pa bodo za učinkovito zagotavljanje točnejšega vodenja koles dodali različne elektronske dodatke.

Oblikovno so ohranili dozdajšnji slog, ki ga je že za model XF pripravil šef oblikovanja Ian McCallum (avtor oblikovne linije pri Aston Martinu). Poleg nove platforme so pri Jaguarju za XE pripravili tudi kar celo družino novih štirivaljnih motorjev Ingenium, za katere je Jaguar-Land Rover zgradil tudi novo tovarno v britanskem Wolverhamptonu, bodo pa bencinski in turbodizelski vsi opremljeni z dodatnimi puhali. V eni od različic s turbodizelskim motorjem se bo XE ponašal z emisijo CO2, nižjo od 100 gramov na kilometer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja