Bodo Nemci konce tedna preživljali doma? To je kontroverzen predlog njihovega prometnega ministra

20. 4. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Bodo Nemci konce tedna preživljali doma? To je kontroverzen predlog njihovega prometnega ministra (foto: Profimedia)
Profimedia

Včasih se zdi, da so "ekološki prijemi" veljakov na odločujočih mestih pretirani, če ne že smešni. In ta zagotovo spada v to kategorijo.

Nemški prometni minister Volker Wissing je namreč na nemški parlament naslovil pismo, v katerem je izpostavil, da so v luči podnebnih sprememb potrebni drastični ukrepi. 

Volker WIssing, nemški prometni minister

Volker WIssing, nemški prometni minister

Profimedia

Prometni izpusti so previsoki

Predlaga namreč, da se na določenih odsekih za vikend prepove vožnja. Namreč, nemški podnebni zakon ne dosega zastavljenih ciljev, pri čemer so prometni izpusti ena izmed tistih kategorij, kjer Nemci zaostajajo za zastavljenim.

In to kljub temu, da so bili izpusti celotne nemške industrije v minulem letu najnižji v zadnjih sedmih desetletjih. Po veljavnem zakonu se morajo namreč v Nemčiji emisije do leta 2030 znižati za 65 odstotkov glede na leto 1990.

Minister resno grozi

Profimedia

Minister je ob tem dejal, da, če parlament do 15. julija letos ne bo odobril potrebnih reform, bo ministrstvo prisiljeno uvesti omenjene omejitve. Zato predlaga, da se še pred tem izvede poizkusna akcija.

In kaj si o tem mislijo Nemci? Najbrž nad predlogom ravno navdušeni niso. Nenazadnje gre za narod, ki na velikem delu avtocest še vedno nima omejitve hitrosti. Že omejevanje slednjega bi jih najbrž pognalo v zrak, kaj šele "prepoved izletov za konec tedna", pa čeprav le na omejenih delih.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol