MotoGP: Tako se je od domačih navijačev poslovil Valentino Rossi

12. 11. 2021 | Primož Jurman
Deli

Življenje je včasih kruto, drugič veselo. Temu smo bili priče na dirki za VN Emilije - Romanje, ko je po padcu Francesca Bagnaie (Ducati) Fabio Quartararo (Yamaha) dve dirki pred koncem svetovni prvak, Valentino Rossi (Yamaha) se je poslovil od italijanskih navijačev, dirko pa dobil Marc Marquez (Honda).

Na drugi letošnji dirki na dirkališču v Misanu smo dobili letošnjega svetovnega prvaka: četrto mesto Fabia Quartararoja (Yamaha) je bilo ob padcu Bagnaie (Ducati) dve dirki pred koncem dovolj, da je mladi Francoz osvojil prvo krono kraljevskega razreda za svojo državo. Fabio je že takoj na prvih dirkah letošnje sezone ciljal na najvišja mesta. Na prvi dirki s tovarniško Yamaho je bil peti, nato je v Katarju zabeležil svojo prvo zmago. Pri uspehih ga ni zaustavila poškodovana roka (angl. »arm pump«) niti operacija po dirki za Veliko nagrado Španije.

Na naslednjih dirkah se je osemkrat povzpel na zmagovalne stopničke – na dirkah za VN Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Štajerske, Britanije, San Marina in Amerik, pri tem pa trikrat zmagal: na dirki za VN Italije, Nizozemske in Britanije. 10-krat je stal na stopničkah, 14-krat je štartal s prve vrste, 5-krat s prvega štartnega mesta, odpeljal je 5 najhitrejših krogov in na koncu tako osvojil še naslov svetovnega prvaka.

Fabio Qurtararo: prvi Francoz, svetovni prvak v kraljevskem razredu

Quartararojev letošnji dosežek v luči praznovanja Yamahine šestdesetletnice prisotnosti na dirkah svetovnega prvenstva pomeni tudi skupaj 755-kratno uvrstitev na zmagovalne stopničke v kraljevskem razredu, kar predstavlja enega pomembnejših mejnikov v zgodovini te japonske znamke. Quartararojev naslov je skupno osemnajsti za Yamaho: tri je osvojil Jorge Lorenzo (2010, 2012 in 2015), štiri Valentino Rossi (2004, 2005, 2008 in 2009), tri Wayne Rainey (1990, 1991 in 1992), tri Eddie Lawson (1984, 1986 in 1988), tri Kenny Roberts (1978, 1979 in 1980) in enega Giacomo Agostini (1975).

Quartararo je v Moto3 razred vstopil leta 2015, ko je bil star komaj 15 let. Navdušil je že na svoji drugi dirki, na Circuit of The Americas je stal na stopničkah. Podvig je ponovil v Assnu, potem ko je bil v Jerezu in Le Mansu najhitrejši v kvalifikacijah. Sezono 2016 je z ekipo Leopard Racing zaključil na trinajstem mestu in to uvrstitev ponovil še leta 2017 v ekipi Paginas Amarillas HP40 v Moto2.

Prestop v razred Moto2, nato v MotoGP

Leta 2018 mu je uspelo narediti prve večje korake v razredu Moto2. V Barceloni je prvič zmagal, sledilo je drugo mesto v Assnu, prvenstvo je končal kot deseti. Leta 2019 se je Quartararo pridružil novoustanovljeni ekipi Petronas Yamaha SRT. Sezono je zaključil kot novinec leta, zmagovalec prvenstva neodvisnih dirkačev in kot peti v skupni razvrstitvi. Njegov ključni cilj za sezono 2020 je bila prva zmaga v kraljevskem razredu.

Kljub spremembam koledarja zaradi svetovne pandemije covid-19 mu ni bilo treba dolgo čakati. Quartararo je v Jerezu začel sezono z dvojno zmago, v Kataloniji je zmagal še tretjič, v 14-ih dirkah si je zagotovil devet štartov s prve vrste. Bilo je jasno, da je francoski čudežni deček hiter in da bo v prihodnosti naskakoval naslov svetovnega prvaka. Res ga je, to mu je letos tudi uspelo, s čimer je dosegel tudi svoj življenjski cilj.

Konkurenca

Njegov najhujši konkurent za letošnji naslov, Francesco Bagnaia (Ducati), se je prebudil v drugi polovici sezone. Padec v Misanu je po prvem štartnem mestu razblinil upe Rdečih na osvojitev naslova, a Ducati ostaja v naslednjih letih med favoriti. Dirko je sicer dobil vse hitrejši Marc Marquez (Honda), pred moštvenim kolegom P. Espargarojem (oba Honda). Misano je bil tudi prizorišče zadnje dirke 9-kratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija pred domačim občinstvom.

S čustvi nabit dirkaški konec tedna je dosegel vrhunec po koncu dirke, ko se je The Doctor ustavil pred tribuno v rumeno odetih navijačev, se jim priklonil in mednje vrgel svojo čelado in rokavice. V njegovo čast so letališče preletela letala akrobatske skupine Freccie Tricolori, zahvalili so se mu novinarji, dirkači, ostali obiskovalci ter množica televizijskih gledalcev po celem svetu.

Naj živi Francija!

VN Emilije - Romanje, Misano World Circuit Marco Simoncelli, 24. 10. 2021

1. M. MARQUEZ, Repsol Honda Team 41:52.830

2. P. ESPARGARO, Repsol Honda Team +04.859

3. E. BASTIANINI, Avintia Esponsorama +12.013

4. F. QUARTARARO, Monster Energy Yamaha MotoGP +12.775

5. J. ZARCO, Pramac Racing: +16.458

Vrstni red

1. Fabio QUARTARARO, Yamaha, 267 točk – svetovni prvak

2. Francesco BAGNAIA, Ducati, 202 točk

3. Joan MIR, Suzuki, 175 točk

4. Johann ZARCO, Ducati, 152 točk

5. Jack MILLER, Ducati, 149 točk

BMW Motorrad days 2022

Že dobri dve desetletji velja, da mora pravi motorist vsaj enkrat obiskati BMW Motorrad Days. Ob vseh ostalih je dogodek posebno cenjen med motoristi iz ZDA, Japonske in Avstralije, pa najsibo govora o motoristih na športnih motociklih, enduro in adventure strojih, potovalnikih ali tistih, ki prisegajo na predelane dvokolesnike. Po dveh letih premora zaradi epidemije covid-19 bo BMW Motorrad Days v nekoliko drugačni obliki in na drugi lokaciji med 2. in 3. julijem 2022 ponovno zaživel. Z Bavarske se seli v Berlin, na berlinski sejem, uvod vanj pa bo 1. julija dogodek Pure&Crafted Festival.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"