Je to tehnologija na katero BMW stavi v prihodnosti? Z močnim partnerjem bi lahko bilo izvedljivo

9. 9. 2024 | STA
Deli

Toyota ima v svoji ponudbi že povsem serijsko vozilo na vodik (Mirai) in je z izkušnjami s tega področja (najbrž) kar pravi partner Bavarcev.

Nemški avtomobilski velikan BMW namerava leta 2028 začeti množično proizvajati svoj prvi avtomobil na vodikov pogon. Pri tem mu bo pomagal japonski avtomobilski velikan Toyota, s katerim je razvil novo generacijo tehnologije gorivnih celic, sodelovanje pa bodo po napovedih BMW še poglobili. Cena avtomobila še ni znana, a naj bi bila dostopna.

Preberite še:

bmw, toyota, vodik, partnerstvo, razvoj
BMW

Vodik se že dolgo oglašuje kot alternativa motorju z notranjim zgorevanjem, potem ko države zaostrujejo podnebne cilje, a zaradi visokih stroškov in pomanjkanja infrastrukture ostaja nišna tehnologija.

Kot je ta teden objavil BMW, bodo s sodelovanjem s Toyoto zmanjšali stroške ter na ceste pripeljali naslednjo generacijo tehnologije gorivnih celic. Ob tem so poudarili, da bodo modeli ohranili prepoznavnost svojih blagovnih znamk.

bmw, toyota, vodik, partnerstvo, razvoj
BMW

Toyota je leta 2014 lansirala prvo množično vozilo na vodikove gorivne celice na svetu, Mirai, a je prodaja stagnirala pri nekaj tisoč avtomobilih na leto. BMW pa je svoj prvi avtomobil na vodikov pogon, ki je namenjen le strokovni javnosti, predstavil maja lani, medtem ko namerava prvi model za širšo javnost predstaviti leta 2028.

Podpredsednik sektorja vozil na vodik pri BMW Michael Rath je ob tem dejal, da bo model v množični proizvodnji imel "za kupce privlačno ceno", podrobnosti pa ni želel razkriti.

bmw, toyota, vodik, partnerstvo, razvoj
BMW

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, obstaja kar nekaj ovir, da bi vozila na vodik postala bolj priljubljena. Ob koncu lanskega leta je bilo na primer na svetu le 921 polnilnih servisov za vozila na vodik. Največ jih je na Kitajskem, okoli 200, kar je dvakrat toliko kot v Nemčiji, ki je vodilna na tem področju v Evropi.

NOVO V SLOVENIJI: Hyundai Ioniq 5 N – Ko tudi elektroskeptiki obmolknejo

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac