Volanski obroč prihodnosti

Jaguar Land Rover je predstavil svojo vizijo volanskega obroča prihodnosti, ki se bo med drugim tudi 'pogovarjal' z voznikom.

Volanski obroč prihodnosti (foto: Jaguar Land Rover) Jaguar Land Rover
4. 9. 2017

Sayer, kot so ga poimenovali, je prvi volanski obroč z glasovnim aktiviranjem in vgrajeno umetno inteligenco, ki lahko poleg osnovne opravlja še vrsto drugih funkcij. Med drugim lahko pošlje tudi signal v Jaguar-Land Roverjev servisni klub, ki med drugim ponuja samostojno lastništvo nad avtomobilom ali pa delitveno shemo, v okviru katere imate avtomobil v souporabi z drugimi člani skupnosti.

Volanski obroč Sayer bo v tem primeru edino, kar bo zares v lasti uporabnika avtomobilov, saj ga bo odnesel s seboj domov in z njim tudi upravljal vse funkcije. Volanski obroč oziroma njegov računalniški algoritem mu bo med drugim tudi izračunal, kdaj se mora odpraviti od doma, da ne bo zamudil sestanka, in kdaj se mora avtomobil pojaviti pred njegovimi vrati. Lahko pa bo tudi predlagal, da uporabnik določen del poti prevozi kar sam.

Volanski obroč Sayer svoje ime sicer dolguje Malcolmu Sayerju, enemu najpomembnejših Jaguarjevih oblikovalcev, ki je deloval med letoma 1951 in 1970.