Kaj je razlog za zaprtje Volkswagnove tovarne v Bruslju?

16. 7. 2024 | Miha Rušnik
Deli
Kaj je razlog za zaprtje Volkswagnove tovarne v Bruslju? (foto: Audi)
Audi

Če do tega res pride, bo to prva Volkswagnova tovarna na stari celini, ki bo dokončno zaprla svoja vrata.

Skupina Volkswageni zaradi zmanjšanega povpraševanja po električnih vozilih razmišlja o zaprtju svoje tovarne v Bruslju. Družba je namreč v drugem četrtletju letošnjega leta pri znamki Audi zabeležila 11-odstotni padec prodaje vozil. To nakazuje na  globalno upočasnitev v segmentu električnih luksuznih vozil.

🖉

 
Audi

Tovarna v Bruslju je zadolžena za električna modela Audi Q8 E-tron in Q8 Sportback. Audi je v prvih šestih mesecih letos prodal  17.900 primerkov teh dveh modelov skupaj - 1.600 manj, kot v enakem obdobju lani. Do upada prihaja zlasti na Kitajskem, kjer domači proizvajalci pridobivajo na veljavi s cenovno dostopnejšimi modeli z daljšim dosegom.

<p>Zračno podvozje še bolj učinkovito nadzira in podpira karoserijo. Zavoljo vseh sprememb je ta kolos zdaj v zavojih precej bolj agilen.</p>

<p>Zračno podvozje še bolj učinkovito nadzira in podpira karoserijo. Zavoljo vseh sprememb je ta kolos zdaj v zavojih precej bolj agilen.</p>

Uroš Modlic

Odgovorni so že začeli pogovore z vodstvom tovarne in predstavniki zaposlenih, da bi preučil možne rešitve. Poudarjajo, da končna odločitev še ni bila sprejeta in da želijo pred nadaljnjim ukrepanjem preučiti vse vidike. Najbolj črn scenarij je zaprtje tovarne, kar bo vplivalo na približno 3.000 delovnih mest. Zaprtje bruseljske tovarne pa bi imelo tudi simbolni pomen; prav v tem mestu se namreč sprejemajo odločitve, ki avtomobilsko industrijo vodijo v elektrifikacijo.

profimedia

Preberite še:

🖉

 

 

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave