Volkswagen bi ponudil avtonomno vožnjo. A obstaja zanka

11. 7. 2022
Deli
Volkswagen bi ponudil avtonomno vožnjo. A obstaja zanka (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Na ta način bodo zadržali tehnološko prednost pred konkurenco, predvsem pred Teslo.

Avtonomna vožnja je koncept, o katerem že razmišljajo številni avtomobilski proizvajalci, čeprav različni dogodki, tudi nedavni v San Franciscu, kažejo na to, da bo do njene realizacije preteklo še precej časa. Do sedaj je namreč peščica znamk uspela vsaj pogojno realizirati delovanje tehnologije avtonomne vožnje tretje generacije do te mere, da je pod določenimi pogoji na izbranih odsekih cest mogoča njihova uporaba.

Kljub temu pa se različni avtomobilski proizvajalci že ozirajo v prihodnost, ko bo tovrstna tehnologija bolj razvita in uporabna. Tudi pri Volkswagnu, kjer so pred časom že napovedovali prihod vozil s tehnologijo avtonomne vožnje pete generacije. Sedaj pa razkrivajo željo, idejo, da bi razvoj tovrstnih tehnologij v prihodnje financirali neposredno s pomočjo uporabnikov tovrstnih rešitev.

Pri oddelku za programske rešitve Carid, ki deluje pod okriljem Volkswagna so tako razkrili, da podpirajo naročniški model, kjer bi voznik izbral dolžino, ki želi, da jo avtomobil prevozi samostojno, v skladu s tem, pa bi moral plačati vnaprej določen znesek. Tehnologija, ki bi to omogočala je sicer že na voljo v sklopu Volkswagnovih rešitev za nadgradnjo vozil na daljavo.

Takšen način zaračunavanja uporabe avtonomne vožnje bi Volkswagnu omogočil hitrejši razvoj novih programskih rešitev, s tem pa obdržati prednost pred Teslo, ki jo pri Volkswagnu obravnavajo kot resnega konkurenta v prihodnosti.

Podobne napovedi o zaračunavanju uporabe sistema avtonomne vožnje so sicer pred časom napovedali tudi pri Volvu. Tam naj bi tovrstno tehnologijo (avtonomne vožnje tretje stopnje) splošni javnosti ponudili še v letošnjem letu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja