Priljubljeni malček se po skoraj 50 letih poslavlja od Evrope

24. 9. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Prostor bo odstopil prihodnjim, dostopnim, električnim modelom.

Volkswagen je po 40 letih zaključil proizvodnjo modela Polo v Evropi, saj pripravlja svojo tovarno v španski Pamploni na izdelavo cenovno dostopnih, popolnoma električnih manjših avtomobilov.

Preberite še:

španija, južna afrika, volkswagen polo
Volkswagen

Polo ostaja naprodaj v Evropi, pri čemer se proizvodnja zdaj izvaja v Volkswagnovi tovarni v Kariegi v Južni Afriki.

Španska tovarna bo leta 2026 začela izdelovati dva popolnoma električna manjša SUV-ja. Eden bo namenjen Volkswagnu, drugi pa češki sestrski znamki Škoda, je sporočil koncern.

Oba SUV-ja bosta temeljila na skrajšani različici platforme MEB, ki je namenjena izključno električnim vozilom s pogonom na prednja kolesa. Spremembe na platformi MEB so bile narejene zato, ker želi VW te avtomobile ponuditi po cenah, bližjih modelom z motorji z notranjim zgorevanjem.

<p>Volkswagen napoveduje, da bi se Polo lahko podražil tudi za 5.000 evrov, kar pa bi bilo nesprejemljivo za vse.</p>

<p>Volkswagen napoveduje, da bi se Polo lahko podražil tudi za 5.000 evrov, kar pa bi bilo nesprejemljivo za vse.</p>

Volkswagen

Škodina različica se bo imenovala Epiq in bo na voljo za 25.000 evrov, je avtomobilski proizvajalec sporočil v začetku tega leta. Decembra lani je VW prvič razkril obliko svojega različice vozila, poimenovanega ID2all SUV.

Revidirana platforma MEB bo podpirala tudi manjši električni hatchback, ki bo nastajal v tovarni Martorell v Španiji, skupaj s sorodnim modelom, načrtovanim za sestrsko znamko Cupra.

VW je v 40 letih v svoji tovarni v Pamploni izdelal 8,4 milijona vozil Polo. Zadnji Polo je s proizvodne linije zapeljal julija, delavci pa so se ob njem pozirali za poslovilno sliko.

španija, južna afrika, volkswagen polo
Volkswagen

Manjša SUV-ja na notranje izgorevanje, T-Cross in Taigo, bosta še naprej nastajala v tej tovarni, vzporedno z električnimi modeli, je sporočil VW.

Prodaja modela Polo v Evropi je v zadnjih letih upadla, saj se kupci vse bolj odločajo za manjše SUV-je, kot sta VW T-Roc in T-Cross.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je VW tako prodal 90.107 Polov, kar ga uvršča na osmo mesto med majhnimi avtomobili v Evropi, glede na podatke tržnega raziskovalca Dataforce.

španija, južna afrika, volkswagen polo
Profimedia

Pred desetimi leti je VW v enakem obdobju prodal skoraj dvakrat več avtomobilov, kar ga je uvrstilo na četrto mesto med najbolje prodajanimi modeli v Evropi, navajajo pri Automotive News Europe.

Volkswagnova tovarna v Kariegi izdeluje avtomobile za skupino že od leta 1951. V njej trenutno nastajata modela Polo in Polo Vivo, ki je cenejši od Pola, saj temelji na prejšnji generaciji avtomobila. Polo Vivo je bil najbolje prodajani avtomobil v Južni Afriki do avgusta, glede na podatke prodajnega agregatorja Bestsellingcarsblog.com.

Volkswagen vlado poziva k vnovični uvedbi subvencij. Bi to lahko bila rešitev za nemškega velikana?

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem