Volkswagen predstavlja električni avtomobil za prihodnost

29. 9. 2016
Deli

Volkswagen je pod geslom "Think New" v Parizu odstranil tančico s študije I.D., s katero napoveduje novo linijo električnih avtomobilov ne tako daljne prihodnosti, saj bo serijski električni avtomobil I.D. na ceste predvidoma pripeljal že leta 2020.

Predsednik Volkswagnove uprave je namreč v svojem govoru povedal: "Leta 2020 bomo začeli na trg uvajati celotno družino električnih avtomobilov. Vsi bodo zasnovani na novi arhitekturi, ki smo jo razvili prav za električna vozila in je ne bomo uporabili za avtomobile z motorji z notranjim izgorevanjem ali priključne hibride. I.D. predstavlja to novo obdobje povsem električnih avtomobilov za novo avtomobilsko obdobje: električnih, povezanih in avtonomnih."

I.D. bo prvi Volkswagen, ki bo nastal na novi modularni električni platformi MEB, uvrstili pa ga bodo v razred kompaktnih električnih avtomobilov, s katerim bi Volkswagen rad razširil nabor prodajnih uspešnic, kakršni so danes Polo, Golf, Tiguan in Passat. Poganjal ga bo 125-kilovatni elektromotor, s katerim bo lahko ob povsem napolnjenih baterijah in ničnih lokalnih izpustih prevozil od 400 do 600 kilometrov. Kot pravijo pri Volkswagnu, se bo njegova cena gibala v višini cene Golfa s primerljivo močjo.

Volkswagen je pri oblikovanju I.D. prvi uporabil načelo open Space Concept, pri katerem je avtomobilu, ki je krajši od Golfa, zagotovil prostornost Passata. Temu je pripomogla arhitektura z elektromotorjem na zadnji premi in ploskim sklopom visokonapetostnih baterij pod potniško kabino. I.D. bo z letom 2025 postal tudi prvi avtonomni Volkswagen, kar bo mogoče v načinu 'I.D. Pilot', ki ga bo voznik vključil z dotikom Volkswagnovega loga na volanskem obroču, ki se bo potem skril v armaturno ploščo in vozniku povečal življenjski prostor. Namesto konvencionalnega ključa bo voznik I.D. odklenil in zagnal kar s pametnim telefonom, s katerim bo dostopal tudi do osebnega profila s podatki o položaju sedenja, nastavitvi klimatske naprave, najljubših radijskih postajah in glasbi, kontaktnih podatkih in konfiguraciji navigacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol