Volkswagen: prve napovedi prenove

14. 10. 2015
Deli
Volkswagen: prve napovedi prenove

Šef znamke Volkswagen, Herbert Diess, je predstavil prve ukrepe, ki so jih v Wolfsburgu sprejeli, da bi ublažili posledice razkritja o nepravilnostih v njihovih turbodizelskih motorjih med leti 2008 in 2014.

Diess je vodenje znamke Volkswagen prevzel letos julija in je prej delal v upravnem odboru BMW.

Najavljeni ukrepi so obsežni in pravzaprav tudi presenetljivi. Pri znamki Volkswagen bodo letno tako zmanjšali vlaganje za okroglo milijardo evrov. Varčevalni program bodo pospešili ter povsem na novo usmerili razvoj novih dizelskih motorjev. Pri vseh teh motorjih bodo kar se da hitro prešli na čiščenje emisij z dodatnim vbrizgavanjem sečnine (AdBlue). Diess je najavil, da bodo pri vsakem od motorjev poskrbeli, da bo z okoljevarstvenega stališča uporabljal najboljše tehnološke rešitve. Najavil si tudi novo produktno strategijo, pri tem se bodo osredotočili na osnovne modele in tehnološke rešitve.

Razen tega so najavili tudi hiter razvoj platforme za izdelavo električnih osebnih in lahkih gospodarskih avtomobilov, z drugim osredotočenjem konstrukcijske dejavnosti pa bodo pospešili uvajanje novih standardov pri digitalizaciji v avtomobilih, da bi tako še hitreje zagotovili sodobno uveljavitev podpornih in varnostnih tehnologij in internetne povezljivosti.

Vodja Volkswagna Diess je tudi najavil, da bodo leta 2018 v prodajo ponudili novi rod največjega Volkswagna Phaetona, ki bo imel električni pogon.

Skupina Volkswagen je v svojem proračunu za letošnje tretje četrtletje že predvidela 6,5 milijard evrov za predvidene stroške popravil motorjev, ki niso ustrezali zahtevanim standardom glede izpustov. (TP)