Volkswagen Scirocco: novo videnje retra

11. 3. 2008
Deli

34 let po svetovni premieri prvega Scirocca na ženevskem avtomobilskem salonu je Volkswagen na istem mestu predstavil njegovega naslednika, ki je po predhodniku podedoval le ime.

Volkswagnovi oblikovalci so Sciroccove linije povzeli po predlanskem konceptu IROC. Po dolžini (4, 26 m) je Scirocco primerljiv z Golfom, vendar je bistveno nižji (1, 40 m), širok pa je skoraj toliko kot Passat (1, 81 m). V notranjosti je dovolj prostora za štiri odrasle osebe, za njimi pa je še 292 litrski prtljažnik.

Serijsko je Scirocco opremljen z ESP-jem in športnim podvozjem, na voljo pa so štirje motorji TDI in TSI. Bencinski motorji TSI z direktnim vbrizgavanjem razvijejo moč 90 kW (122 KM), 118 kW (160 KM) in 147 kW (200 KM), motor TDI z vbrizgavanjem preko skupnega voda (common rail) pa 103 kW (140 KM).

Menjalnik je 7-stopenjski menjalnik DSG, serijska oprema pa obljublja 17-palčna aluminijasta platišča, po višini nastavljiva voznikov in sovoznikov sedež, usnjen volan in usnjeno ročico ročne zavore, športne sedeže, deljivo zložljivo naslonjalo zadnjih sedežev, električni pomik stekel, klimatsko napravo, ESP, zavorna asistenco, šest varnostnih blazin, servo krmiljenje, ki se prilagaja glede na hitrost vožnje, in športno podvozje.

V Sloveniji novega Scirocca pričakujemo novembra.

Foto: Volkswagen

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja