Volkswagen se utrjuje v Afriki

5. 9. 2018
Deli
Volkswagen se utrjuje v Afriki (foto: Volkswagen)
Volkswagen

V okviru obiska nemške kanclerke Angele Merkel v afriških državah je Volkswagen podpisal sporazum o razumevanju z vladama Gane in Nigerije, po katerem bodo v obeh državah zgradili tovarni, v Gani pa bodo razvijali mobilne rešitve.

S podpisom memoranduma Volkswagen nadaljuje in širi svojo dejavnost v podsaharski Afriki, kjer je sicer prisoten že kar dolgo, saj ima v Južni Afriki že dolga leta tovarno avtomobilov, prav tako jih izdelujev Keniji, pred kratkim pa so jih začeli izdelovati tudi v Ruandi, kjer so kupcem ponudili delitvene sheme prevozov z avtomobili.

V Gani načrtujejo gradnjo tovarne za sestavljanje avtomobilov, ki bo vključila razvoj prodajnih in servisnih storitev, poleg tega pa bodo proučili možnosti razvoja delitvenih prevozniških shem. Ganska vlada se je po drugi strani zavezala, da bo s subvencijami pripomogla k razvoju tamkajšnjega avtomobilskega sektorja. K uvedbi spodbud za avtomobilsko industrijo se je zavezala tudi nigerijska vlada, Volkswagen pa tam načrtuje širitev avtomobilske dejavnosti, s katero bi Nigerijo postopoma spremenil v avtomobilsko vozlišče za zahodnoafriško obalno območje. V okviru nigerijske dejavnosti načrtujejo ustanovitev akademije, v kateri bi šolali tako prihodnje Volkswagnove delavce kot tudi tehnično izobražene delavce v drugih sektorjih.

Volkswagen sicer v okviru strategije TRANSFORM 2025+ utrjuje svoj položaj v industrijsko že uveljavljenih regijah in se osredotoča na regije v razvoju, med katerimi podsaharska Afrika igra čedalje bolj pomembno vlogo. Danes so tamkajšnji trgi sicer še razmeroma majhni, vendar pa bi predvidoma z umiritvijo političnih razmer že v prihodnjih letih lahko začeli beležiti precejšnjo rast.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja