Volkswagen si bo pomagal s kvantnimi računalniki

6. 11. 2018
Deli
Volkswagen si bo pomagal s kvantnimi računalniki (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Volkswagen se že nekaj časa ukvarja tudi z razvojem kvantnih računalnikov in pred kratkim so tovrstni računalnik uporabili pri razvoju sistema upravljanja prometa, ki bo z natančnimi izračuni omogočil usklajevanje napovedi prometnih tokov v mestih, transportnih potreb in potovalnih časov.

Kvantni računalniki lahko namreč veliko hitreje od konvencionalnih binarnih superračunalnikov izvajajo zelo kompleksne računske naloge. Izvedbe izračunov so včasih dejansko mogoče le z uporabo kvantnih računalnikov, kar bo Volkswagnu in drugim podjetjem pomagalo pri razvoju novih aplikacij in poslovnih modelov.

Da bi razvili nov sistem upravljanja prometa, so Volkswagnovi strokovnjaki najprej s konvencionalnimi računalniki analizirali anonimne podatke o gibanjih prometa, ki so jih dobili iz pametnih telefonov in oddajnikov v vozilih, ter na njihovi osnovi izračunali akumulacijo prometa in število vanj vpletenih ljudi. Sledila je optimizacija prometnih tokov, ki so jo izvedli s kvantnimi algoritmi. Tako so izdelali model, ki omogoča predvidevanja prometnih tokov in prevozniškim podjetjem denimo omogoči, da v skladu z napovedmi, koliko potnikov bo v določenem mestnem predelu uporabilo njihove storitve, tja že vnaprej pošljejo zadostno število vozil. Seveda se s tem poveča učinkovitost prevoza in skrajšajo čakalni časi strank, hkrati pa se zmanjšajo tudi stroški.

Volkswagnov algoritem za izračun prometnih tokov je seveda še v preizkusni fazi. Volkswagnovi strokovnjaki bi ga radi najprej preizkusili v Barceloni, saj imajo o tem mestu zbranih že dovolj podatkov, ki so jih zbrali s pomočjo upravljavca mobilnih omrežij Orange in specialista za obdelave podatkov Teralytics. A kot pravijo, bi lahko na Barceloni izdelani vzorec že prilagodili mestom različnih velikosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja