Volkswagen z milijardno naložbo v startup za razvoj avtonomnih vozil

2. 6. 2020
Deli
Volkswagen z milijardno naložbo v startup za razvoj avtonomnih vozil (foto: Profimedia)
Profimedia

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je zaključil 2,6 milijarde dolarjev (2,31 milijarde evrov) vredno naložbo v startup za razvoj avtonomnih vozil Argo AI, ki je v lasti njegovega ameriškega tekmeca Forda. Gre za enega ključnih delov sodelovanja na področju električnih in avtonomnih vozil, ki sta ga Volkswagen in Ford napovedala lansko poletje.

Volkswagen in Ford bosta imela po načrtih v Argu AI, ki je ocenjen na sedem milijard dolarjev, enaka deleža. Tudi v primeru lastniškega vstopa drugih deležnikov bosta skupaj ohranila večinski lastniški delež.

VW bo v prihodnjih treh letih odkupil za 500 milijonov dolarjev delnic Arga AI, Ford pa se je zavezal k dodatnim investicijam v to družbo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Volkswagnov del dogovora med drugim vključuje tudi prenos njegovega münchenskega oddelka za razvoj avtonomnih vozil na Argo, Fordov del pa, da bo ameriški proizvajalec električna vozila proizvajal na Volkswagnovi modularni platformi MEB.

Izdelava električnih vozil

Na tej platformi naj bi v šestih letih izdelal več kot 600.000 električnih vozil za evropski trg, Volkswagen pa naj bi jo v desetih letih uporabil za izdelavo 15 milijonov avtomobilov.

Proizvajalca sta se januarja lani dogovorila tudi za sodelovanje na področju lahkih gospodarskih vozil, ki bi ga lahko v prihodnje še poglobila. Povezovanje avtomobilskih koncernov prihaja v luči visokih stroškov, vedno strožjih regulatornih zahtev, nižje dobičkonosnosti in ostrejših tržnih pogojev.

Vir: STA

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"