Volvo bo polnil brezžično

29. 10. 2013
Deli
Volvo bo polnil brezžično

Volvo Car Group je bil partner v naprednem raziskovalnem projektu, pri katerem so raziskovali možnosti induktivnega polnjenja električnih avtomobilov.

Ugotovitve so pozitivne, že kmalu si tako lahko obetamo tehnologijo prenosa energije z elektromagnetnim poljem. Hkrati pri Volvu ugotavljajo, da je tehnologija že zdaj dovolj varna za vsakdanjo rabo. Induktivno polnjenje za prenos energije med dvema objektoma uporablja elektromagnetno polje namesto žice. Indukcijska tuljava v polnilni postaji ustvari izmenično elektromagnetno polje, druga tuljava v prenosni napravi pa energijo iz polja pretvori nazaj v električno energijo, s katero polni baterijo. Takšna tehnologija je trenutno že znana denimo pri domačih električnih napravah, npr. električnih zobnih krtačkah in mobilnih telefonih. V praksi to pomeni, da bomo z avtomobilom zapeljali na neko mesto oziroma polnilno postajo in polnjenje se bo začelo samodejno.

Volvo je študijo opravljal z električno gnanim Volvom C30 z močjo 89 kW (120 'konj'), pri čemer so testi pokazali, da se lahko baterije brez kabla napolnijo v približno 2,5 ure.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja