Volvo je končal z njimi ...

20. 9. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Po njihovem mnenju je to pravi naslednji korak.

Volvo sicer že nekaj časa govori o popolni elektrifikaciji ponudbe do leta 2030, zdaj pa je naznanil konec proizvodnje avtomobilov z dizelskim motorjem. Zadnji bodo iz njihovih tovarn zapeljali v začetku 2024.  Odločitev je sledila tisti iz lanskega leta, ko so sklenili, da bodo končali z razvojem motorjev na notranje zgorevanje. Švedi so tudi prodali svoj delež v Aurobayu, ki je bil odgovoren za razvoj tovrstnih pogonskih sklopov.

Po njihovih besedah na razvoju motorjev z notranjim zgorevanjem ne zapravijo več niti krone.

Profimedia

Prihodnost

Izvršni direktor podjetju Volvo Cars Jim Rowan je dejal, da je električni pogon prihodnost in superioren nad motorji z notranjim zgorevanjem, saj so elektromotorji tišji, mirnejši, cenejši za vzdrževanje in sami po sebi v avtomobilu ne proizvajajo emisij. Dodal je še, da se bodo osredotočili na ponudbo premijskih električnih avtomobilov, ki bodo še vedno izpolnjevali pričakovanja strank.

Volvo

Volvo je nazadnje predstavil EM90, ki je pravzaprav razkošni enoprostorec, ki temelji na kitajskem Zeekru 009. Pred njim so predstavili še EX30, majhnega in dostopnega križanca, s katerim ciljajo predvsem na milenijce. Oba seveda poganja elektrika.

Volvo se je uprl trendu SUV! Njihov naslednji bo ...

Preberite še: Ali Dacia res dobiva konkurenco? Katera od znamk si upa ...?

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol