Video: Volvo se bo ustavljal tudi pred kolesarji

8. 3. 2013
Deli

Volvo ne velja zaman za znamko, ki izdeluje najbolj varne avtomobile na svetu. V Ženevi so predstavili novo in na svetu prvo tehnologijo v avtomobilski varnosti.

Novi sistem,  ki ga je razvil Volvo je izboljšanje oziroma dopolnitev že poznanega  sistema prepoznave pešcev. Tudi novi sistem za prepoznavo kolesarjev bo v primeru predvidenega trčenja sposoben popolnoma zaustaviti avtomobil in s tem preprečiti nesrečo. Razlog za novi sistem je enostaven - po podatkih nesreč evropskega prometa, približno 50 odstotkov kolesarjev umre zaradi trka z avtomobilom. Zdaj se bo ta odstotek z novim sistemom zagotovo zmanjšal!

Tehnologija zaznavanja pešcev in kolesarjev s samodejnim zaviranjem je sestavljena iz radarske enote integrirane v masko vozila, kamere pod vzvratnim ogledalom in centralne kontrolne enote. Ko radar zazna objekt pred vozilom, ugotovi razdaljo do njega, kamera pa nato določi tip objekta. Zaradi radarskega dvojnega širokega vidnega polja so lahko pešci in kolesarji zaznani veliko hitreje. Kamera visoke ločljivosti omogoča, da se opazi premikajoč vzorec pešcev in kolesarjev. Centralna enota ves čas nadzoruje in ocenjuje prometno situacijo. Tehnologija pokriva tudi vozila, ki se vozijo po istem voznem pasu.

Napreden sistem senzorja 'skenira' področje pred vozilom. Če kolesar, ki se pelje v isti smeri kot vozilo, nenadoma zavije s poti pred vozilo in je tako trčenje neizogibno, najprej sledi opozorilo in nato zaviranje.

Tehnologija zaznavanja pešcev in kolesarjev s samodejnim zaviranjem bo na voljo od sredine maja leta 2013 v Volvovih modelih V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 in S80.

Volvo zaznava kolesarjev