Volvo XC30

4. 2. 2011
Deli
Volvo XC30 (foto: Bojan Perko)
Bojan Perko

Volvov Lex Kerssemakers je nekoč v Ženevi napovedal, da bo Volvo širil svojo XC-paleto. Ker je XC90 dovolj velik Volvo, da si večjega ne predstavljamo, med njim in XC60 ter XC70 pa ni prostora za še en model, je Volvova pot v prihodnosti lahko le takšna, da se bo družina širila navzdol.

»Seveda bomo šli navzdol,« potrjuje Kerssemakers. Volvo tako pripravlja tekmeca BMW-jevemu X1, Miniju Countrymanu in prihajajočemu Audiju Q3, o katerem smo pisali v prejšnji številki. Volvo bo tako usmerjen med bolj prestižne tekmece, bogato bo založen z opremo, materiali bodo kakovostni. Med opremo pričakujte vse, kar ima večji XC60, saj bo v treh letih, kolikor naj bi preteklo do nastopa XC30 na trgu, minilo dovolj časa, da se bodo vse dobrote preselile razred niže. Da naj se Volvo širi v druge segmente, je ideja tudi šefa Stefana Jacobyja.

Volvu bi manjši SUV koristil predvsem kot orožje za izboljšanje evropske prodaje, ne gre pa zanemariti niti kitajskega trga, na katerem je doma Volvov lastnik Geely. Kot pove že ime, bo novi Volvov mehki terenec zgrajen na zasnovi malega kupeja C30, ki v nekaterih različicah že premore štirikolesni pogon. V primerjavi z manjšim bratom C30 bo XC30 ponudil dovolj prostora za pet potnikov. Pričakujemo, da bo XC30 tudi daljši od C30, v dolžino naj bi meril okoli 4,3 metra, kar je za okoli 0,3 metra krajše od večjega XC-ja.

Ilustracija: Bojan Perko

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol