Če vas dobijo policisti in pri sebi ne boste imeli 1260 evrov, bodo posledice lahko zelo radikalne

9. 10. 2024 | metropolitan.si
Deli
Fotografija je simbolična. (foto: Bor Slana/Bobo)
Bor Slana/Bobo

V Belgiji vsak dan ujamejo v povprečju deset tujih voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola. Številni se plačilu kazni uspešno izognejo, saj je neplačanih kazni za okoli 10 milijonov evrov. Država se je zato odločila za radikalen ukrep.

Tuji vozniki, ki jih bodo na belgijskih cestah ujeli pod vplivom alkohola ali mamil, bodo morali od 1. januarja 2025 takoj plačati varščino v višini 1260 evrov. Če tega ne bodo storili, bodo kot varščino morali pustiti svoj avto, pri tem pa poravnati tudi stroške vleke in hrambe.

Policija bo avto hranila 96 ur. Če v tem času znesek varščine še vedno ne bo plačan, se bo tožilstvo lahko odločilo za zaseg vozila. Če bo pozneje sodišče voznika oprostilo, mu bo znesek varščine vrnjen.

Tujci, ki se najuspešneje izogibajo plačilu kazni v Belgiji, so Bolgari, ki plačajo le 27 odstotkov izrečenih glob, sledijo jim Španci s 30 odstotki, Poljaki s 36 odstotki in Portugalci, ki svoje kazni plačajo le v 37 odstotkih. 

Novo "orožje" policistov, zaradi katerega jim praktično ne bo več mogoče ubežati

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem