Vožnja na poletne počitnice je zahtevna, zato previdnost ni odveč

16. 8. 2015
Deli

Varnost v cestnem prometu je vedno ključnega pomena, pozornost pa je potrebna tudi na potovanju, ko se veliko voznikov sooča z razmerami, ki so lahko precej drugačne od tistih, ki so jih vajeni doma. Pri podjetju Goodyear so pripravil nekaj nasvetov, kako si olajšate pot in se nanjo dobro pripravite.

Lani se je v tujino odpravilo 42 odsatotkov Evropejcev in 65 odstotkov jih je potovalo z avtomobilom ali drugim motornim vozilom. Kot kaže statistika, kar do 32 odstotkov okvar in tehničnih težav z vozilom pride med vožnjo na počitnice, poletna potovanja pa spremljaj tudi drugi izzivi. Da se kar se le da izognemo težavam, je torej dobro upoštevati spodnje nasvete:

1. Ne preobremenite vozila: Prevelika teža lahko slabo vpliva na vozne lastnosti vozila. Prtljage ne nalagajte više od zadnjih sedežev, saj si s tem bistveno zmanjšate vidno polje, pa tudi povečate nevarnost, da v primeru sunkovitega zaviranja zadaj naloženi predmeti zletijo naprej. Kadar je prtljažni prostor polno naložen, ne nameščajte prtljage v vozilo med potnike, raje uporabite strešni prtljažnik ali prikolico.

2. Varna pritrditev bivalne ali prtljažne prikolice: Če z vašim vozilom vlečete prikolico, dvakrat preverite luči, zavore, pnevmatike, kavlje in varnostne vrvi ter se prepričajte, da je vse varno pritrjeno.

3. Dosegljivost nujnih pripomočkov: Hrano, pijačo, plenice, zdravila, igrače za svoje otroke in stvari, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, hranite na lahko dostopnem mestu.

4. Predrtje pnevmatike: Med potjo lahko pride tudi do predrtja pnevmatike. Preverite, katera možnost je za vaše vozilo primernejša, rezervna pnevmatika ali pribor za popravilo. Vselej imejte pri roki tudi številko za pomoč na cesti.

5. Razlike v prometnih predpisih: V različnih državah veljajo različne hitrostne omejitve, ponekod pa tudi nenapisana pravila, ki jih je vsekakor dobro poznati.

6. Počitek: Upoštevajte svoj bioritem in odpotujte v času, ko je vaše telo vajeno biti budno in dejavno. Če je le mogoče, se na cesto odpravite še pred prometno konico in se izognite prometnim zastojem ter vročini.

7. Varnost na prvem mestu: Prilagodite način vožnje razmeram na cesti (gneči, vročini, vidljivosti, možni daljši zavorni poti zaradi večje obremenitve vozila ipd.). Upoštevajte polno naloženo vozilo in prisotnost sopotnikov, ki lahko zmotijo zbranost.

8. Ustrezna varnostna razdalja in okolica: Na cesti bodite pozorni na promet okoli vas in upoštevajte varnostno razdaljo.

9. Segrevanje avtomobila: Kot kažejo raziskave, imajo visoke temperature enak učinek kot raven alkohola v krvi 0,5 promila. Če na avtomobilskih oknih nimate senčnikov, je poletje pravi čas, da si jih omislite.

10. Potovanje z družino: Ves čas bodite pozorni na cesto, še posebej, kadar potujete z otroki. Pri hitrosti 100 km/h avto na sekundo prevozi približno 30 metrov. Če se samo za tri sekunde ozrete nazaj k otrokom, ima to lahko usodne posledice.

11. Na pot z ljubljenčki: Nikoli ne smete dopustiti, da bi se vaši ljubljenčki v avtomobilu med vožnjo prosto gibali. Ob nenadnem manevru ali sunkovitem zaviranju se lahko živali poškodujejo; pa ne samo to, poškodujejo lahko tudi druge potnike v vozilu. Poskrbite, da bodo v zračni košari oz. kletki ali pa zavarovani s posebnim pasom.

12. Napolnjenost pnevmatik: Težka prtljaga ali prikolica, ki jo vlečete za sabo, za vozilo in za pnevmatike pomeni dodatno obremenitev. Če je vozilo polno obremenjeno s potniki in prtljago, mora biti tlak v pnevmatikah višji. Tudi poletna vročina zvišuje tlak v pnevmatikah. Tlak je treba preveriti še pred potovanjem, ko so pnevmatike 'hladne', in ga prilagoditi teži natovorjenega vozila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja