To so avtomobili, v katerih vam bo prej slabo

17. 9. 2024 | Uredništvo
Deli

Večina ljudi se je že kdaj srečala s potovalno slabostjo, najnovejša raziskava pa kaže, da so v novih električnih avtomobilih te težave še hujše.

Danski zdravniki in znanstveniki so odkrili, da je potovalna slabost pogostejša pri električnih avtomobilih kot pri avtomobilih z motorjem z notranjim zgorevanjem. Nacionalna bolnišnica v Kopenhagnu je začela velik raziskovalni projekt, s katerim želijo najti učinkovite metode za boj proti potovalni bolezni in zdravljenje te težave, ki s sabo prinaša simptome kot so omotica, glavobol in slabost.

Preberite še:

To so avtomobili, v katerih vam bo prej slabo
Profimedia

Direktor Danskega centra za sluh in ravnotežje Mads Klokker potrjuje, da je potovalna slabost pogostejša pri električnih avtomobilih. Povečana potovalna slabost v električnih vozilih je posledica kombinacije več stvari. "Najprej so pri električnih avtomobili srečamo z močnimi pospeški in novimi gibi, ki jih še nismo vajeni. Med drugim je veliko močnejše regenerativno zaviranje. Tu je še odsotnost zvok, tako da so takrat so vse informacije, ki jih dobimo, vidne."

Klokker pojasnjuje, da je notranje uho tisto, ki zaznava spremembe položaja, gibanja in hitrosti. Te informacije se nato primerjajo s tem, kar vidimo in slišimo, in če se ne ujemajo s pričakovanji, je lahko posledica potovalna slabost ali potovalna bolezen.

Da so tovrstne težave hujše v električnih avtomobilih potrjuje tudi izkušnja danske policije. Potem ko je lani kupila deset električnih avtomobilov, se je povečalo število poročil o potovalni slabosti med policisti na intervencijskih vožnjah.

Pijani voznik prijavil vožnjo v napačno smer, ne da bi vedel, da je to prav on

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec