Vrhunski tekmovalni pilot Peter Podlunšek dobil vstopnico v Master Class svetovnega prvenstva Red Bull Air Race

19. 1. 2016 | Tina Torelli
Deli

Po dveh tekmovalnih letih v pokalu Challenger je letos Petru Podlunšku uspel preboj v elitni razred svetovnega prvenstva Red Bull Air Race - Master Class.

Postati pilot razreda Master, ki bi ga za lažjo prestavo po prestižu, ustroju in kvaliteti tekmovalcev vsekakor lahko primerjali s Formulo 1, so zagotovo sanje vsakega akrobatskega pilota. Znanje akrobatskega letenja je namreč predpogoj za tekmovalno letenje v tem relativno mladem športu, ni pa zagotovilo, da bo akrobatski pilot zmogel nizko in skrajno hitro letenje med stožci, kjer dirkalno letalo na progi dosega hitrosti blizu 400 km/h, to pa zgolj nekaj metrov nad tlemi in v neposredni bližini občinstva. Piloti razreda Master so izbrušene osebnosti in vrhunski športniki, obenem pa posedujejo še mnogotera znanja, ki jih potrebujejo za tekmovalno uspešno in hkrati varno letenje. Serija Red Bull Air Race je statistično namreč najbolj varen motošport in se ponaša z nalepko "accident free".

Prestop v elitni razred najhitrejšega motošporta na svetu je od Petra Podlunška zahteval tudi ustanovitev lastne ekipe, ki se od danes dalje uradno imenuje Peter Podlunsek Racing, sestoji pa se iz šestih uradnih članov, ki so koordinator ekipe (Katja Papič), tehnik oziroma aeronavtični inženir (Dax Wanless), taktika (Boštjan Dečman, Mark Traven), medijski koordinator (Tina Torelli) in koordinator za marketing (Leon Krpič). V ekipi ne sme manjkati noben člen, sicer zgodbe o uspehu ni mogoče napisati, da je vse postalo mogoče, pa so zaslužni tudi številni neuradni oziroma preostali člani ekipe ter oblikovalski genij Aldo Drudi, ki se je z dizajnom Petrovega letala (Edge 540 V2) z moto GP stez in od Valentina Rossija podal še v svet aviacije. Vse pa se vrti okrog pilota, Petra Podlunška, ki se je rodil v Trbovljah, 25. maja 1970, in 45 let kasneje postal edini slovenski pilot, ki mu je uspel takšen preboj, hkrati pa edini Slovenec, ki tekmuje v najvišjem razredu katere koli motošportne serije.

Njegova pot navzgor se je začela leta 2014, ko se je kot eden od osmih pilotov pokala Challenger podal v boj za eno od štirinajstih vstopnic v razred Master. Njegovo kaljenje je trajalo dve leti, sanje pa so postale resničnost, ko je sezono 2015 na finalu v Las Vegasu zaključil na drugem mestu. Le za 35 tisočink sekunde ali nekaj centimetrov je zgrešil prvo mesto, a "prava zmaga" je prišla par mesecev kasneje, ko ga je vodstvo tekmovanja ob Čehu Petru Kopsteinu predstavilo kot bodočega pilota razreda Master. Danes, 19. januarja 2015, vesela novica postaja tudi uradna, do prve dirke v Abu Dhabiju pa manjkata samo še slaba dva meseca.

"Nemogoče je napovedati, kakšna bo naša prva sezona. Začenjamo iz nič in najprej bomo morali videti, kako delujemo kot ekipa. Naša strategija je leteti varno, taktično optimalno in tvegati ravno prav. Glede prestopa v razred Master pa lahko rečem predvsem to, da napredovanje čutim kot veliko odgovornost. Trenutno imamo največ dela z letalom, naš dirkalnik je še v kosih in tu v Murski Soboti se mi je pridružil Dax, moj mehanik, s katerim se utapljava v delu. Sicer se verjetno še vedno nisem popolnoma opomogel od presenečenja nad novico - verjamem, da je to eden tistih redkih trenutkov v življenju, ko sanje postanejo resničnost, se vse sestavi in dobil smisel. Vsi koraki, ki sem jih delal, vsi napori, vsa odrekanja, vsa trma, vztrajnost in močna vizija ... vse je peljalo do te točke. Tukaj smo, presrečni, a težko delo se zdaj šele zares začne." je vstop v razred Master pokomentiral Peter Podlunšek, ki v svetu nastopa tudi kot ambasador svoje ljubljene regije, Pomurja, in Slovenije, ki je skupaj z njim vstopila na najvišji nivo tekmovalnega motošporta.

Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race bo letos še bolj nepridvidljivo, saj sta se upokojili dve največji legendi tega športa, "boter" in idejni oče prvenstva Peter Besenyei in trikratni (ter zadnji, aktualni) svetovni prvak Paul Bohnomme, vanjo pa vstopa tudi drzni Slovenec, ki si je upal sanjati velike sanje. Format dirke je rahlo spremenjen, a o tem ob drugi priliki, na koledarju dirk pa sta tudi dve novi lokaciji.

Peter Podlunšek bo, kot rečeno, svoj ognjeni krst doživel na otvoritveni tekmi sezone v Abu Dabiju, 11. in 12. marca.

2016 Race Calendar:

1 Abu Dabi, UAE 11/12 Marec

2 Spielberg, Avstrija 23/24 April

3 Japonska Datum še ni določen

4 Budimpešta, Madžarska 16/17 Julij

5 Ascot, Velika Britanija 13/14 Avgust

6 Lausitzring, Nemčija 3/4 September

7 Indianapolis, Indiana, ZDA 1/2 Oktober

8 Las Vegas, Nevada, ZDA 15/16 Oktober

2016 piloti razreda Master

Hannes Arch (AUT)

Kirby Chambliss (USA)

Matthias Dolderer (GER)

Michael Goulian (USA)

Matt Hall (AUS)

Nicolas Ivanoff (FRA)

Petr Kopfstein (CZE)

Nigel Lamb (GBR)

Francois Le Vot (FRA)

Pete McLeod (CAN)

Yoshihide Muroya (JPN)

Peter Podlunsek (SLO)

Martin Sonka (CZE)

Juan Velarde (ESP)

Rezultati kariere: drugouvščeni pokala Chalenger svetovnega prvenstva Red Bull Air Race v sezoni 2015; 4-krat na stopničkah (2. mesto Las Vegas in Fort Worth 2015, 3. mesto Budimpešta 2015 in Rovinj 2014; 8-kratni državni prvak Slovenije v akrobatskem letenju, 1. mesto Grand Aero Challenge Romania, 2. mesto Grand Aero Challenge Hungary.

Tina Torelli

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"