Vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom je posledica pitja alkohola

1. 6. 2018
Deli
Vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom je posledica pitja alkohola

Javna agencija RS za varnost prometa bo prihodnji teden v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in izobraževanje, policijo in nevladnimi organizacijami izvedla preventivno akcijo, s katero bi radi udeležencem v prometu sporočili, da alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi ne spadajo v promet.

Kot ugotavljajo, je poletno počitniško obdobje čas, ko si ljudje privoščijo več brezskrbnosti in zabave. Tedaj na prizorišče vse prevečkrat stopijo tudi prej omenjeni dejavniki, ki pa imajo lahko hude posledice. Približno vsaka enajsta prometna nesreča v Sloveniji je namreč posledica opitosti povzročitelja, med nesrečami s smrtnim izidom pa je alkohol celo vzrok za vsako tretjo.

To pomeni, da je bilo leta 2017 v Sloveniji 1.528 prometnih nesreč posledica pitja alkohola, a povedati je tudi treba, da je to 18 odstotkov manj kot leta 2016. V takšnih nesrečah je umrlo 32 ljudi (22 odstotkov manj kot 2016), huje ranjenih je bilo 140 (20 odstotkov manj kot 2016), lažje poškodovanih pa 630 (25 odstotkov manj kot 2016). Povzročitelji prometnih nesreč zaradi alkohola so bili najpogosteje stari med 25 in 34 leti, povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev pa se je gibala okrog 1,44 g/kg. Organizatorji akcije tudi navajajo, da se je položaj v prvih mesecih letošnjega leta še nekoliko popravil, saj je bilo do 15. maja 456 prometnih nesreč, v katerih so bili povzročitelji pod vplivom alkohola, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Povzročitelji tudi niso bili iz iste starostne skupine, ampak precej starejši, med 35. in 44. letom starosti, kar pomeni, da ta pojav ni toliko odvisen od starosti povzročitelja.

Organizatorji akcije tudi opozarjajo, da alkohol močno vpliva na moč voznikove presoje v prometu. Že pri dovoljeni koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila pa je ta osemkrat večja, kot pa če bi za volanom sedel trezen voznik. Kot lahko ugotovimo, alkohol in mamila nikakor ne spadajo za volanski obroč avtomobila, pa naj nas na to s svojimi akcijami opozarjajo odgovorni ali pa zgolj lastna zdrava pamet.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol