Vzpodbuda za menjavo dizelskega avtomobila z električnim

19. 10. 2015
Deli
Vzpodbuda za menjavo dizelskega avtomobila z električnim (foto: Citroën)
Citroën

Francija bi se očitno rada znebila starih dizelskih avtomobilov, saj njihovim lastnikom izdatno pomaga pri prehodu na nove električne avtomobile.

Voznikom, ki svoj vsaj petnajst let star dizelski avtomobil odpeljejo na uničenje in namesto njega kupijo električnega, namreč trenutno pomagajo s subvencijo v višini 10.000 evrov. To očitno ni dovolj, saj bi subvencije bi lahko kmalu razširili tudi na vsaj 10 let stare dizle.

Francoska ministrica za okolje in energetiko Segolene Royal je namreč izjavila, da načrtujejo omenjeno razširitev subvencij, hkrati ja je pozvala tudi k razvoju "ljudskega električnega avtomobila", za katerega bi bilo treba odšteti od 5000 do 8000 evrov.

Francija se s temi ukrepi oddaljuje od svoje politike zadnjih desetletij, ko je nakup dizelskih avtomobilov podpirala celo z davčnimi olajšavami na dizelsko gorivo. Te so v šestdesetih letih uvedli, da bi podprli gorivo, ki je obetalo večje izkoristke od bencina. V zadnjih letih se je odnos do dizelskega goriva spremenil, zato bodo umaknili davčne olajšave nanj, kar pa bodo storili postopoma. Kot pravi Royalova, bi sicer preveč prizadeli sedanje lastnike dizelskih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja