Z gorivnimi celicami do Lune in nazaj

23. 6. 2015
Deli
Z gorivnimi celicami do Lune in nazaj (foto: Newspress USA)
Newspress USA

Ameriški vozniki iz Južne Kalifornije so z avtomobili s pogonom na gorivne celice Hyundai Tucson Fuel Cell, ki jih v Evropi poznamo kot iX35 Fuel Cell, prevozili razdaljo, ki je enaka potovanju do Zemljinega satelita Lune in nazaj.

Hyundai je v Južni Kaliforniji od junija 2014 prodal 70 primerkov Tucsona Fuell Cell zasebnikom, ki jim je v tem obdobju uspelo prevoziti 477.800 milj oziroma 768.945 kilometrov, kar je enako dvema povprečnima razdaljama med Zemljo in Luno. Dejanska razdalja se zaradi Lunine eliptične krožnice okoli Zemlje nenehno spreminja. Spreminjala se je tudi "hitrost" flote, s katero je navidezno potovala naraščajoča flota Hyundaijevih avtomobilov z gorivnimi celicami, saj so zaradi vse večjega števila za simbolično potovanje do Lune skupaj potrebovali 240 dni, za vrnitev na Zemljo pa le pol toliko.

Hyundaijevi serviserji sicer z dovoljenjem njihovih lastnikov redno prejemajo podatke o prevoženih miljah Tucsonov Fuel Cell v južni Kaliforniji, ki služijo izračunavanju skupne prevožene razdalje avtomobilov in oceni stanja njihovih gorivnih celic.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja