Za varnost v cestnem prometu nujno sodelovanje

27. 6. 2016
Deli

V Ljubljani sta potekali Konferenca srednje in jugovzhodne Evrope on varnosti v cestnem prometu in Generalna skupščina programa ocenjevanja evropskih cest EuroRAP.

Na konferenci z naslovom "Prispevek k viziji 0 - Kako zagotoviti ceste ter njihove uporabnike bolj varne" je 130 vodilnih evropskih strokovnjakov za prometno varnost iz sedemnajstih držav razpravljalo o inovativnih tehnikah za zmanjševanje nesreč s smrtnimi žrtvami in resnimi poškodbami udeležencev v prometu.

Konferenco je obiskala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je ocenila, da so evropske ceste najbolj varne na svetu, kljub naporom pa na njih še vedno umre 70 ljudi na dan, petkrat več pa jih utrpi resne poškodbe. Povedala je: "Na ravni EU smo si zadali ambiciozen cilj - prepoloviti število smrtnih žrtev na cestah do 2020 in dolgoročno zasledovati vizijo 0 do leta 2050. Več moramo narediti pri sodelovanju različnih ministrstev in organizacij. Pri izobraževanju voznikov pa se moramo posvetiti vsem starostnim skupinam, ne le mladim. Intenzivno preučujemo nove varnostne tehnologije, ki lahko odpravijo ali omilijo človeške napake."

Slovenski minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je dodal, da so lani v Sloveniji v primerjavi z letom prej opazili povečanje števila žrtev med ranljivejšimi udeleženci v prometu, zato je treba narediti več na področju varnosti pešcev, kolesarjev in motoristov, razmisliti pa tudi o kaznovalni politiki vožnje pod vplivom alkohola. Potreben je tudi nadzor. Direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov je dodal, da bi morali prometni varnosti vedno posvečati pozornost, ne le tedaj, ko nas nanjo opozorijo črne statistike, generalni sekretar AMZS Robert Štaba pa je zaključil: "V civilni družbi bomo seveda še naprej pritiskali vlado, ministre in pristojne ki lahko kaj spremenijo v svojem obsegu, mi se bomo pa potrudili kot nevladna organizacija, da bomo tako na izobraževanjih kot okroglih mizah in konferencah izobraževali ter prispevali svoj košček k večji prometni varnosti."

Na konferenci je prišlo tudi do menjave v vodstvu programa EuroRAP. Dolgoletnega predsednika programa Johna Dawsona je namreč nasledil Ferry Smith iz nizozemskega avtomobilskega kluba ANWB, ki je povedal, da že majhni , a dobro premišljeni vložki v infrastrukturo lahko bistveno zmanjšajo število prometnih nesreč, smrtnih žrtev in poškodovanih. "Vsak evro, ki bi ga namenili v boljšo cestno infrastrukturo, bi se državi sedemkratno povrnil."

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"