Policisti pripravljajo novo akcijo, koga in kdaj bodo preverjali tokrat?

Agencija za varnost prometa danes pričenja z akcijo »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do 10. oktrobra.

Policisti pripravljajo novo akcijo, koga in kdaj bodo preverjali tokrat? (foto: Javna agencija RS za varnost prometa) Javna agencija RS za varnost prometa
1. 10. 2021

Namen akcije je osveščanje o varnosti peščev, ki spadajo med najbolj izpostavljene in ogrožene udeležence v prometu. Največ nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi ravno v jesenskih in zimskih mesecih v katere vstopamo, saj so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Akcija bo pozornost posvečala osveščanju o prometni prednosti in vidljivosti pešcev na cestah, predvsem otrok in starejših udeležencev.

Za najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev velja neupoštevanje pravil o prednosti, pri nesrečah s hujšimi posledicami pa predvsem nepravilnosti pešcev. Zato bo Agencija v času akcije razdelila več kot 20.000 odsevnih trakov in kresničk, ki lahko v temi ali mraku odigrajo ključno vlogo pri vidljivosti pešca. V soboto, 2. 10., bo s tem namenom na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal celodnevni dogodek za večjo varnost pešcev, kjer bodo obiskovalci spoznavali pomen odsevnih teles in površin v šotoru Vidko.

V času akcije, ki bo trajala do 10. oktobra, bodo policisti izvajali krajše poostrene nadzore v bližini prehodov za pešce in drugih peščevih površin, kjer bodo nadzorovali spoštovanje predpisov o odnosu med vozniki motornih vozil do pešcev (predvsem izsiljevanje prednosti) ter opozarjali pešce na varno udeležbo v cestnem prometu in jih spodbujali k uporabi odsevnih teles ali svetilk.

Policisti so v letošnjem letu do 15. 9. ugotovili 2.863 kršitev cestnoprometnih pravil, pešci pa so bili udeleženi v 337 prometnih nesrečah. Življenje je letos izgubilo že 11 pešcev (lani šest), od tega eden pri pravilnem prečkanju prehoda za pešce, večina pa je umrla med hojo ob vozišču. Prav tako je bilo 53 hudo telesno poškodovanih, večina jih spada v starostno skupino 65 let in več.