Zadnji Porsche Steva McQueena na dražbi

15. 7. 2015
Deli

Dražbena hiša Mecum iz Montereya bo avgusta na dražbi ponudila zadnji personalizirani Porsche Turbo 930, ki ga je vozil "The king of Cool", hollywoodski zvezdnik Steve MyQueen.

Kot pravi njegov sin Chad, gre za avtomobil z zelo pestro zgodovino, saj je zadnji izmed personaliziranih avtomobilov v lasti Steva McQeena. McQeen je Porsche Turbo 930 letnika 1976 s številko šasije 9306800408 kupil štiri leta pred nenadno smrtjo pri petdesetih letih. Kot človek z nenasitno željo po hitrosti in naklonjenostjo imenitnim avtomobilom je vedno hotel imeti najboljše avtomobile in Porsche ni bil nikakršna izjema. Njegov 3-litrski motor številka 6860413 iz redke zgodnje serije s turbinskim polnilnikom brez vmesnega hladilnika zraka in vbrizgavanjem goriva Bosch K-Jetronic je pri 5500 vrtljajih na minuto razvil 234 "konjskih moči", McQueen pa ga je kupil v salonu Bob Smith Porsche v Hollywoodu. Pobarvan je bil v sivo barvo "Slate Grey" in opremljen s sončno streho, dvojnimi vzvratnimi ogledali, diferencialom z omejenim zdrsom in črnimi športnimi sedeži. Kot je dejal Chad, mu je njegov oče po nakupu namenil še nekaj lastnih izboljšav, kakršno je bilo dodatno stikalno na armaturni plošči, s katerim je lahko ugasnil zadnje luči, ko je denimo bežal pred policisti po Mulholland Driveu.

Steve McQueen pa ni bil edini lastnik Porscheja Turbo 930, saj so ga vozili tudi drugi hollywoodski imenitneži, kakršna sta bila producent in pisatelj Floyd Mutrux in igralec Dean Paul Martin, sicer sin pevca Deana Martina. Del izkupička na dražbi bodo sicer namenili tudi financiranju poboljševalnice Boys Republic, v kateri je nekaj mladostniških let prebil tudi Steve McQeen.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja