Zakaj DARS zapira mala avtocestna počivališča? Odgovor je znan

V prvi fazi bodo posodobili sedem počivališč, dela na njih pa so se že začela

Zakaj DARS zapira mala avtocestna počivališča? Odgovor je znan (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
7. 4. 2022

V minulih dneh je bilo na slovenskih avtocestah mogoče opaziti nenadno zaprtje nekaterih manjših avtocestnih počivališč. Gre za počivališča z najskromnejšo ponudbo, ki običajno zajema le prostor za počitek, nekaj parkirnih mest in pa toaletne prostore. Pitne vode na teh počivališčih ni, prav tako pa (običajno) tudi ne lokalov ali druge podobne infrastrukture. To pa se bo sedaj začelo spreminjati.

Dars je namreč s prvim aprilom napovedal nadgradnjo najmanjših počivališč. Gre za sedem izmed skupno 12 manjših počivališč, ki se nahajajo na slovenskem avtocestnem križu in sicer Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Počivališči Studenec, ki veljata za dve izmed bolj obremenjenih, bosta tako prvi, ki bosta prenovo na isti lokaciji doživeli sočasno v prvi fazi prenove.

S prenovo počivališč bodo na Darsu dosegli bolj enotno podobo počivališč, hkrati pa bodo razširili ponudbo. Ta bo namreč zajemala - poleg parkirnih mest - okrepčevalnica, sanitarije, ločen prostor za kadilce s kadilnico, otroško igrišče, prostor za počitek in rekreacijo ter informacijska točka z najpomembnejšimi prometnimi, turističnimi in vremenskimi informacijami. Kot pojasnjujejo na Darsu so namreč tovrstne točke prva in morda celo edina točka, na kateri se ustavijo tujci, ki potujejo skozi Slovenijo.

Bolj prijazna ta lastnike avtodomov

Po prenovi pa bodo omenjena počivališča na eni strani bolj varna, na drugi pa tudi nekoliko bolj prijazna do lastnikov avtodomov in počitniških prikolic. Na njih bo namreč prepovedano ustavljanje za tovorni promet (slednja se bodo lahko zaustavila le še na kateremkoli izmed 54 večjih počivališč, opremljenih z bencinskimi servisi), vzpostavljen pa bo tudi video nadzor. Ob tem bodo počivališča v bližnji prihodnosti opremljena tudi s postajami za izpust odpadnih voda iz avtodomov ter praznjenje kaset sanitarij. Hkrati bodo postavljene tudi polnilnice za električne avtomobile.

Kdaj bodo na Darsu zaključili s prenovo, v času katere bodo počivališča zaprta, še ni znano. So pa zato razkrili, da projekt poteka v sodelovanju s podetjema KPL in Hidrotehnik, njegova vrednost za obnovo vseh 12 počivališč pa znaša 10,4 milijona evrov.