Zalužki naftnih družb skokovito naraščajo, pri Shellu zabeležili več 100-odstotno rast

28. 7. 2022
Deli

Ob naraščajočih cenah naftnih derivatov v zelenem tudi pri OMV-ju.

Britanski energetski velikan Shell je v letošnjem drugem četrtletju ustvaril 18 milijard dolarjev (17,63 milijarde evrov) čistega dobička, kar je več kot petkratno povečanje glede na enako lansko obdobje, ko je imel 3,4 milijarde dolarjev dobička. K temu so prispevale visoke cene nafte in plina ter odkup lastnih delnic.

Skok čistega dobička je v četrtletju, ki se je končalo konec junija, delno mogoče pripisali odpravi rezervacij v višini 4,3 milijarde dolarjev, potem ko je podjetje izboljšalo kratkoročno in dolgoročno napoved glede cen plina in nafte, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Cene goriv na hrvaškem znova močno navzdol

"V drugem četrtletju 2022 smo beležili dobre poslovne rezultate," je objavo rezultatov pospremil prvi mož družbe Ben van Beurden. Je pa ob tem opozoril, da negotov energetski trg, gospodarski pretresi in potreben boj proti podnebnim spremembam pomenijo, da bo letošnje leto predstavljalo izziv tako za kupce, vlado in podjetja.

Družba je napovedala tudi še en šest milijard dolarjev težak program odkupovanja lastnih delnic, pri čemer je Shell letos delničarjem že vrnil 8,5 milijarde dolarjev.

Cene nafte in plina so letos zaradi vojne v Ukrajini močno narasle. Vojna je povzročila tudi izstop številnih podjetjih z ruskega trga, med katerimi sta tudi Shell in njegov britanski tekmec BP.

Roke pa si manejo tudi v podjetju OMV. Avstrijska energetska skupina je v prvem polletju letos zabeležila 30,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 124 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček za delničarje je porasel za 95 odstotkov na 2,5 milijarde evrov, je danes objavil OMV.

OMV je v objavi na svoji spletni strani navedel, da je "znatna" rast prihodkov posledica pomembno višjih tržnih cen.

Dobiček iz poslovanja, očiščen stroškov skladiščenja, je znašal 5,6 milijarde evrov, kar je 156 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem je ta dobiček področja kemikalij in materialov znašal 1,2 milijarde, rafiniranja in marketinga 1,1 milijarde ter raziskovanja in proizvodnje 3,4 milijarde evrov.

Kot mednarodna naftna, plinska in kemijska družba, katere delovanje obsega od pridobivanja ogljikovodikov do trgovanja z naftnimi in kemijskimi proizvodi ter plinom, izpostavljena vrsti tveganj, od tržnih, finančnih, operativnih do strateških, pravijo in dodajajo, da so glavne negotovosti na področju cen surovin, valutnih tečajev ter tudi političnih in regulatornih tveganj.

Preberite še: To so triki, ki vam utegnejo koristiti pri črpanju goriva v avtomobil

Rusko vojno proti Ukrajini in z njo povezane sankcije podrobno spremljajo in ocenjujejo učinek na poslovanje. "Motnje dobave ruskih surovin v Evropo bi se lahko odrazile v nadaljnji rasti cen energije v Evropi, ki so se po začasni stabilizaciji na visoki ravni proti koncu drugega četrtletja še zvišale. Sankcije proti Rusiji in njene nasprotne sankcije bi lahko povzročile motnje v globalnih dobavnih verigah in povzročile pomanjkanje npr. energetskih proizvodov, surovin, kmetijskih pridelkov in kovin ter posledično zvišale tveganje za stroškovno inflacijo," so zapisali.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"