Zaradi vinjete nastradalo več kot 30.000 voznikov, prihodki so se povečali za milijone

8. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Prodaja vinjet razkrije tudi zanimiv trend sprememb pri izbiri prevoznega sredstva.

Dars je v prvih šestih mesecih letošnjega leta prodal že skoraj 3,76 milijona vinjet. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je za štiri odstotke povečala prodaja letnih vinjet, predvsem po zaslugi motornih koles (razred 1), pri katerih se je povpraševanje povečalo za kar 19 odstotkov! Še bolj zanimivo je, da je prodaja letnih vinjet za osebna vozila (razred 2A) padla za štiri odstotke, enako tudi za kombije (razred 2B).

Vzorec je ravno obraten pri tedenskih vinjetah, pri katerih se je prodaja za osebna vozila (tri odstotke) in kombije (šest odstotkov) povečala, za motorna kolesa pa je padla. Po čemer se lahko sklepa, da vedno več ljudi svoja motorna kolesa uporablja čez vedno večji del leta.

DARS

Vedno več je tudi prekrškarjev. Medtem, ko so cestninski nadzorniki Darsa v enakem obdobju lani ujeli 26.376 tistih, ki niso imeli veljavne vinjete, so letos izdali že kar 33.960 plačilnih nalogov. Povečali so se tudi skupni prihodki – pa ne (samo) zaradi kazni. Čeprav so letos prodali približno enako vinjet kot lani, se je njihova vrednost povečala za 4,8 milijona evrov na 135,25 milijona evrov.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak