Zdrav mesni prigrizek, narejen po zgledu Indijancev, ki je navdušil še Američane

Med osmerico izdelkov, ki so se letos uvrstili v drugo sezono oddaje Štartaj, Slovenija! je tudi linija suhomesnatih izdelkov z imenom 'Beef Jerky', ki jih poleg odličnega okusa in arome odlikuje visoka stopnja beljakovin.

Zdrav mesni prigrizek, narejen po zgledu Indijancev, ki je navdušil še Američane (foto: Špar) Špar
15. 10. 2017

Beef Jerky je suha mesnina iz govejega mesa, ki so jo prvi znali pripraviti že stari Indijanci, kateri tovrstno živilo poimenovali 'ch'arki'. Slovenski EKO Beef Jerky je izdelan iz mesa slovenske govedine, fantje pa ga ponujajo v treh prepoznavnih okusih: 'original', 'čili pekoči', kjer je govejemu mesu dodanega ravno prav čili, da malo zasrbi po ustih in pa 'riček', ki ima zaradi dodanih ričkovih semen in olja najbolj blag okus.

Kje so dobili idejo?

Za idejo stojijo brata Boštjan in Klemen Gorenšek ter prijatelj Andraž Lečnik, navdušenci nad podobnimi izdelki, ki pa kljub temu, da poskusili več različnih izdelkov, niso našli tistega 'pravega'. Nato pa je prve 'beef jerky-je' izdelal Andraž in odprl sem jim je nov svet. Ali kot je dejal Klemen: »Osebno sem do Andraževega Beef Jerkya poizkusil že veliko podobnih produktov, a mi niti eden ni bil všeč. Ko pa sem poizkusil tega, sem si rekel... Wau, to pa je nekaj kar bi lahko jedel vsak dan!«

Prve 'jerkyje' so seveda preizkušali sami, hitro pa so na vrsto prišli tudi prijatelji in drugi družinski člani in kamorkoli so jih prinesli, jih je kaj hitro zmanjkalo. Navdušili so celo starše, sicer strokovnjake na področju izdelave suhih mesnin, izkazalo pa se je, da imajo tovrstno mesto tudi veliko pozitivnih učinkov za telo. »Ko so prišli (na vrsto) prijatelji, ki se aktivno ukvarjajo s fitnesom in športom, so v produktu videli odličen substitut za njihove potrebe po beljakovinah,« Klemen pa je z njimi med pevskimi vajami nadomeščal energijske tablice.

Zakaj so se odločili za proizvodnjo in kako nanje vpliva projekt Štartaj Slovenija?

Pred začetkom proizvodnje so fantje dodobra spoznali trg in ugotovili, da v Sloveniji tovrstnega izdelka pravzaprav ni v ponudbi: Njihov Beef Jerky je torej prvi pravi BIO 'beef jerky' pri nas, zato »veliko ljudi sploh ne zna izgovoriti imena (Bif Dž'rki)«. Pravi preizkus pa je sledil, ko so svoj izdelek v pokušino gostom iz ZDA, kjer so tovrstne dobrote sila priljubljene. Kljub temu so bili nad izdelkom trojice Korošcev navdušeni: »This is so much better than our sweet sh*t!«

Podpora projekta Štartaj Slovenija in s tem uvrstitev izdelka na prodajne police trgovske verige Interspar pomeni za fante zato velik uspeh in verjamejo, da bodo s podporo podjetja Spar Slovenija, oglaševalske agencije Formitas in televizijske hiše POP TV izdelek uspešno razširili med slovenske kupce.