Že veste, za koliko boste "tankali" jutri? Lastniki nekaterih avtomobilov ne boste ravno veseli!

Za liter 95-oktanskega bencina bo treba od polnoči zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,359 evra, kar je 0,4 centa več kot v preteklih 14 dneh. Regulirana cena litra dizelskega goriva bo po vladnem posegu v trošarine v naslednjem dvotedenskem obdobju ostala nespremenjena pri 1,489 evra.

Že veste, za koliko boste "tankali" jutri? Lastniki nekaterih avtomobilov ne boste ravno veseli! (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
27. 2. 2023

Cene za prihodnje 14-dnevno obdobje sledijo vladnemu posegu v trošarine. Ministrski zbor je na današnji dopisni seji spremenil uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo.

Trošarino na plinsko olje za ogrevanje, torej za kurilno olje, je vlada zvišala z 0,116 evra na liter na 0,12190 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon pa je dvignila z 0,386 evra na liter na 0,40633 evra na liter, so sporočili z ministrstva za finance.

Vlada v zadnjem obdobju ob pocenitvah na trgu naftnih derivatov znova posega v trošarine. Kot pravijo na finančnem ministrstvu, jih prilagaja tako, "da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun".

Maloprodajne cene naftnih derivatov se sicer izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Poln 50-litrski rezervoar dizelskega goriva bo sicer po novem stal 74,45 evra. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo ocenjujejo, da bi bilo treba, če cene ne bi bile regulirane in hkrati potrošniki oproščeni plačila okoljskih dajatev, ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter odšteti okoli 1,596 evra. Pri 50 litrih bi to pomenilo 79,8 evra, kar pomeni, da je prihranek za potrošnika 5,35 evra.

Poln 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo v naslednjih dveh tednih stal 67,95 evra. Brez regulacije in posega v dajatve bi po ocenah ministrstva liter tega goriva stal okoli 1,456 evra. Potrošnik bi za 50 litrov odštel 72,8 evra, kar pomeni, da je prihranek 4,85 evra.

Marže trgovcev so skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj mreže avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Za kurilno olje so omejene na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestah in hitrih cestah se oblikujejo prosto.