Ženeva 2010: Mansory Ghost

5. 4. 2010
Deli

Britanski luksuzni avtomobili in njihov poseben slog so bili od nekdaj strast Kourosha Mansoryja, lastnika in imenodajalca karoserista in tunerja Mansory. Podjetje Mansory, delo so začeli leta 1989, pa ne stavi le na predelave britanskega ponosa, ampak plemeniti tudi Ferrarije, Porscheje in druge.

V Ženevi so kazali kar štiri novosti, prva med njimi pa je bil v modro barvo z zlatimi spremljevalnimi vzorci pobarvani novi Rolls-Royce Ghost. Najmanjši član RR-jeve družine je pri Mansoryju dobil še aerodinamičen paket in povečani turbopuhali, optimizacija motorne elektronike ter športni katalizatorji pa so RR-jevo moč srca s serijskih 420 kW povečali na ekskluzivnih 530 kW. Mansoryev Duh pospeši s 1.020 Nm od 0 do 100 km/h v 4, 4 sekunde in doseže 310 km/h.

Tiste z debelimi denarnicami, ki imajo rajši SUV-e, pri Mansoryju poujčkajo z modelom G-Couture, ki ni nič drugega kot v ogljikova vlakna odeti Mercedesov G. Izdelali jih bodo le sedem, zato brž v vrsto za tega Mansoryja s 23-palčnimi kolesi in na 700 'konjev' navitim 5, 5-litrskim V8.

Ogljikovih vlaken pa Mansoryu ni zmanjkalo, saj so iz njih pripravili tudi konfekcijo za Cyrusa, kot pravijo predelanemu Aston Martinu DB9. Prvič so ta stroj z 21-palčnimi kolesi pokazali že na salonu v Frankfurtu.

Podjetje s 70 zaposlenimi se je lotilo še Porschejevega štirivratnega kupeja Panamera. Nova, še bolj športna podoba stroja iz Zuffenhausena je oplemenitena tudi s predelavami na pogonu. 4, 8-litrski turbo s predelano elektroniko in z večjimi turbopuhali ter novim izpuhom iz nerjavnega jekla zmore namesto serijskih 368 Mansoryjevih 507 kW in 850 Nm.

Takšna Panamera zmore od 0 do 100 km/h preteči v štirih sekundah, od serijske Panamere Turbo pa ima za 25 km/h večjo končno hitrost (Mansory 328 km/h).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja