Ženeva 2019: BMW z električno ofenzivo in zunajzemeljskim pridihom

7. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Na avtomobilskem salonu v Ženevi je BMW javnosti predstavil novo serijo 7, poleg tega pa smo si ogledali nove električno podprte modele.

Le nekaj tednov po uradni predstavitvi zastavonoše bavarske znamke smo serijo 7 lahko videli tudi v živo. Poleg tega smo si lahko ogledali modele s četrto generacijo hibridnih pogonskih sklopov, kar jasno nakazuje, kako resno so se pri BMW-ju lotili elektrifikacije.

Na razstavnem prostoru so hibride tako zastopali BMW 225xe Active Tourer (165 kilovatov sistemske moči) ter BMW X3 xDrive30e, BMW 330e in BMW 530e (skupna moč pogonskega sklopa 185 kilovatov). Tudi nova serija 7 bo na voljo kot 745e, 745Le (podaljšana karoserijska različica) ter 745Le xDrive s skupno močjo 290 kilovatov, z enakim pogonskim sklopom pa si lahko omislimo tudi priljubljeni SUV X5 z oznako xDrive45e.

BMW poleg nove generacije priključnih hibridov razvija učinkovite pakete v skladu z vizijo, da bi avtomobili v bližnji prihodnosti postali aktiven del električnega omrežja, ki bi elektriko zase lahko 'poplačali' sami.

Poleg električne ofenzive si je bilo zelo zanimivo znova ogledati tudi novo serijo 8, vendar tokrat kot M850i Night Sky izpod rok specialističnega oddelka Individual. Pri dotični različici so namreč uporabili meteoritske kamnine za sredinsko konzolo, gumb Start/Stop, prestavno ročico, krmilnik za iDrive ter dodatke na vratih. Tudi strop, zavorni diski, zunanja ogledala in še nekaj delov se ponaša z zunajzemeljskim oblikovalskim slogom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"