Ženeva 2019: Koenigsegg Jesko zmore kar 1.600 'konjev'

Nekaj časa smo že pričakovali, da bo Koenigsegg predstavil naslednika modela Agera prav na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu.

Ženeva 2019: Koenigsegg Jesko zmore kar 1.600 'konjev' (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
5. 3. 2019

Projekt so sprva poimenovali Ragnarok, šlo naj bi za superšportnik s kar 1074 kilovati oz. 1440 'konji' moči. No, zdaj pa pozabite na te napovedi. Avtomobil, ki so ga predstavili v Ženevi, nosi ime Jesko po očetu lastnika podjetja Koenigsegg, očitno pa se je Christianu von Koenigseggu in njegovim razvijalcem 1074 kilovatov zdelo premalo. Končni izdelek, če osemvaljniku naklonimo etanol E85, zmore kar 1176 kilovatov ali 1600 'konjev'. Šlo naj bi za še zadnji izdelek te prestižne švedske znamke, pri katerem ni sledu o elektrifikaciji pogona. Kot zanimivost naj navedemo še, da prenos moči in navora omogoča devetstopenjski menjalnik s kar sedmimi sklopkami.

Pri Koenigseggu so pred kratkim obelodanili tudi na novo sklenjeno tehnološko partnerstvo s kitajskim NEVS, novim lastnikom švedskega Saaba. Mogoče je, da bomo oznako Koenigsegg v prihodnje torej opazili tudi na kakšnem dostopnejšem modelu.