Ženevski avtomobilski salon je pokopan. Za vedno.

5. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Ženevski avtomobilski salon je pokopan. Za vedno. (foto: Profimedia)
Profimedia

Razlogov za to je kar nekaj, glavni pa ...

Ženevski avtomobilski salon, dokončno zapira vrata. Organizatorji so se odločili da enega najpomembnejših avtomobilskih salonov, ki je vrata za obiskovalce prvič odprl leta 1905, ne organizirajo več, saj ugotavljajo, da avtomobilska industrija danes ne potrebuje več takšnega dogodka.

"Pomanjkanje zanimanja proizvajalcev za ženevski salon in konkurenca pariškega in münchenskega salona, ki ju favorizira njuna domača industrija, in stopnje naložb, potrebne za vzdrževanje takega sejma, so bile zadnji udarec za prihodnjo izvedbo salona", je v danes dejal Alexandre de Senarclens, predsednik Mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi.

GIMS

"Kljub temu je bil salon z letnico 2024 obetaven", poudarja Sandro Mesquita, generalni direktor dogodka. Po štirih letih odsotnosti zaradi pandemije Covid-19 so organizatorji uspeli zbrati trideset razstavljavcev, 2000 novinarjev in številno občinstvo pod streho ženevskega Palexpa. Cilj za leto 2025 je bil doseči dvakrat boljši rezultat. Vendar "signali, ki smo jih prejeli, niso bili obetavni," je izpostavil Mesquita. 

O "obetavnosti" letošnjega povratka ženevskega salona bi se lahko razpravljalo, saj so bili vsi novinarji in obiskovalci enotni, da je bil salon le senca tega, kar je nekoč predstavljal. Enega najpomembnejših avtomobilskih dogodkov leta, ne le v Evropi, temveč tudi v svetu.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu