Znana cena športnika Alpine A110: stane 58.500 evrov

5. 12. 2017
Deli

Renault oziroma njegova nova športna podznamka Alpine sta objavila ceno obujenega športnika Alpine A110, ki je bil v začetni na 1.955 primerkov omejeni seriji Premiere Edition razprodan v petih dneh. Alpine A110 bo stal vsaj 58.500 evrov, prvo serijo bodo naročniki prejeli marce prihodnje leto, kmalu potem pa bo na voljo tudi v večji seriji.

S prvo serijo Premiere Edition je Alpine sicer obeležila začetek svojega obstoja, saj je leta 1955 – kolikor je primerkov v seriji –Jean Redele začel izdelovati svoje znamenite športnike na osnovi Renaultovih avtomobilov, ki so imeli tedaj motor v zadku in zadnji pogonom, konfiguracijo torej, ki je bila tedaj precej pogosta, a so jo avtomobilske tovarne kmalu tudi bolj ali manj opustile.

Tudi novodobna nostalgično oblikovana Alpine 110, ki jo bodo izdelovali v Alpinini tovarni v normandijskem mestu Dieppe, ki jo je Redele ustanovil leta 1969, v osnovi nadaljuje tehnološko  izročilo, le da v tem primeru v posodobljeni obliki z zadaj sredinsko vgrajenim 1,8-litrskim turbobencinskim štirivaljnikom, ki moč 252 'konjev' preko 7-stopenjskega dvosklopčnega menjalnika posreduje na zadnji kolesi.

Motorna moč se za športnika sicer ne zdi preveč velika, a velja omeniti, da je avtomobil v osnovi težak le 1.080 kilogramov, k čemu je pripomogla uporaba aluminija pri izdelavi karoserije in šasije. Odlična je tudi aerodinamika, k dobrim voznim lastnostim pa pripomoreta tudi nizko težišče in razporeditev mase med obema premama v razmerju 44:56. In še zmogljivosti? Do 100 kilometrov na uro pospeši v 4,5 sekunde, merilnik hitrosti pa se prisilno ustavi pri 250 kilometrih na uro.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja