Avto na elektriko, zakaj pa ne kar zdaj?

Volkswagen na področju mobilnosti prihodnosti s polno paro razvija nove avtomobile. Sami celo pravijo, da pripravljajo novo, tretjo  revolucijo mobilnosti. Najprej je bil prvi ljudski avto – kultni Hrošč, nato nam vsem dobro znani Golf, ki so ga izdelovali tudi v tovarni avtomobilov v Sarajevu (TAS) sedaj pa že lahko naročite povsem električni ID.3, ki vas bo z enim polnjenjem zapeljal do 550 kilometrov daleč, ponaša pa se s kar 8 letnim jamstvom baterije, oziroma do 160.000 prevoženih kilometrov.

Avto na elektriko, zakaj pa ne kar zdaj? (foto: Volkswagen) Volkswagen
26. 6. 2019 | Promocijsko sporočilo

A novi električni avto je le ena od novosti, ki jo pripravljajo pri Volkswagnu oziroma pri slovenskem zastopniku Porsche Slovenija. Po besedah direktorja Danila Ferjančiča, bo Volkswagen v prihodnjih letih na tem področju v razvoj e-mobilnosti v vseh znamkah namenil kar 30 milijard evrov, rezultat tega pa bo med drugim kar 70 novih modelov.

Nova ponudba Volkswagnovih domačih polnilnih postaj bo omogočila hitro polnjenje tudi doma ali na delovnem mestu, če se odločite za nakup električnega avta in pristopite k sklenitvi celostnega paketa storitve. V praksi bo to videti tako, da vas bo ob obisku prodajnega salona prodajalec najprej vprašal kaj si želite in nato skupaj z vami poiskal najboljšo rešitev glede mobilnosti za vas. Torej tudi z možnostjo za domačo hitro polnilno postajo in celo z domačo sončno elektrarno na strehi vaše hiše. Pri Porsche Slovenija so ta paket poimenovali kar nekoliko vesoljsko z imenom Moon.

Zavedajo se namreč, da bodo v prihodnje električni avtomobili bolj vzdržljivi kot bencinski, hkrati pa bo njihovo servisiranje cenovno precej bolj ugodno in enostavno. A to ne delajo brez izkušenj. Slovenija je namreč komaj četrta država, v kateri je Volkswagen lani (takrat še v pilotni obliki) zagnal projekt, znotraj katerega bo ponujal širok nabor izdelkov, povezanih z e-mobilnostjo. Na primer, najbolj osnovni paket, ki vsebuje le polnilno postajo, vas bo stal 800 evrov, a vse skupaj lahko nadgradite, saj so na voljo dodatne storitve. Od pametnega polnjenja, hranilnikov električne energije, sončnih elektrarn in storitve na področju svetovanja, inštalacij, vzdrževanja ter svetovanja. Pri Volkswagnu ob tem poudarjajo, da gre za storitve, ki bodo na voljo tudi lastnikom električnih vozil drugih znamk, in ne le električnih avtomobilov znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat.

Za novi model Volkswagen ID.3 je pri nas povpraševanje močno preseglo ponudbo saj je na voljo omejeno število avtomobilov v Evropi a v vsakem primeru naj bi jih prodali več kot 100. V prihodnjih letih naj bi ta številka nato hitro naraščala tudi zaradi povečane proizvodnje in širokega izbora modelov, tako že do leta 2025 načrtujejo, da bo letno število že 8.000 registracij novih električnih avtomobilov pri nas.