5 razlogov, zakaj je prihodnost predana e-mobilnosti

Z zeleno tehnologijo nismo več na tisti neprijetni točki, ko nismo čisto prepričani, ali se splača. Zdaj je jasno, da zavoljo naše prihodnosti in nadaljnjega ohranjanja kakovostnega življenja na tem čudovitem planetu preprosto moramo delovati zeleno. In ta paradigma je zelo pomembna predvsem v vsakdanji mobilnosti. Poglejmo, zakaj je to pravzaprav fantastična novica za vse.

5 razlogov, zakaj je prihodnost predana e-mobilnosti (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2019

Električna vozila postajajo vedno bolj priljubljena, s tem pa se pojavlja tudi potreba po rednih izboljšavah obstoječih in odkrivanju novih tehnologij na področju e-mobilnosti. Optimizacija električnih sistemov v vozilih je v nenehnem porastu, zato v e-mobilnost vstopa vedno več transportnih sektorjev, tako tistih, ki šibajo po kopnem, kot tudi onih, ki se premikajo po vodi ali zraku. Bližnja prihodnost obeta izjemne inovacije na področju železniškega prometa, e-mobilnost pa obenem odpira kopico novih poslovnih priložnosti. To pa je šele začetek veliko večje zgodbe.

e-mobilnost

Trajnostna mobilnost

V zadnjih 150 letih je poraba fosilnih goriv dramatično poskočila. In glede na način življenja v razvitih državah kaže, da bo ta poraba le še rasla. Problem se pojavi, ko v to enačbo vključimo dejstvo, da so nafta, plin in premog na voljo v omejenih količinah, saj te naravne surovine porabljamo hitreje, kot nastajajo. Obnovljiva energija je najbolj logičen odgovor na to zagato, saj podpira koncept trajnostne mobilnosti. Zanašanje na elektriko v transportnem sektorju je ključnega pomena, saj ta sektor predstavlja kar 60 odstotkov porabe nafte.

Cenejša mobilnost

Elektrika je cenejša kot fosilna goriva. A to ni edini vir privarčevanega denarja. Vozniki električnih avtomobilov obenem ne plačujejo letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu (kar pri nas velja izključno za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor), obenem pa imajo tudi nižje premije za zavarovanje avtomobila. Prav tako so stroški servisiranja avtomobilov z električnimi motorji običajno nižji.

Priklopi in napolni

Akumulatorje električnih avtomobilov lahko enostavno napolnimo čez noč, kot naše mobilne telefone in tablice. Vedno bolj pogosto se pojavljajo tudi polnilne postaje, ki ne potrebujejo priključitve s kablom. Izdelovalci električnih avtomobilov obenem ves čas razvijajo nove tehnologije za še bolj priročno, enostavno in hitro »hranjenje« električnih jeklenih konjičkov. Eden od prihajajočih napredkov, ki bo še zmanjšal čas polnjenja električnih avtomobilov, je na primer globalna širitev polnilne mreže za hitro polnjenje.

e-mobilnost

Čistejši zrak

Izpušni avtomobilski plini in posledične emisije snovi v zrak so nam vsem že zelo znana zgodba. Onesnažen zrak vodi do številnih neprijetnih posledic za naše zdravje: respiratorne težave, prezgodnji znaki staranja in dolgotrajni negativni vplivi na pljuča. Električni avtomobili nimajo emisij in so do okolja prijazni, s tem pa predstavljajo mobilno alternativo, ki je smotrna tudi za naše kolektivno zdravje. Verjetno bi v prihodnosti vsi raje vdihnili bolj svež zrak.

Zmanjšanje naravnih katastrof

Manjša poraba surove nafte bi posledično vodila do zmanjšanja ekoloških katastrof, ki so posledica pomorskih nesreč transportnih tankerjev in seveda različnih drugih izlivov nafte. Eno od največjih takšnih katastrof smo zabeležili leta 2010 v Mehiškem zalivu, ko se je s ploščadi Deepwater Horizon v morje zlilo približno 120 milijonov litrov nafte, kar je do danes največja naftna ekološka katastrofa v ameriški zgodovini. Tako obsežna, da so o njej celo posneli film!

Pokrovitelji: