Najpopularnejši električni avtomobili na različnih koncih sveta

Pred kratkim smo že pisali o fascinantnih številkah uporabe električnih avtomobilov po svetu, kjer ima Kitajska impresivno prednost pred drugouvrščeno Evropo, potem pa na tretjem mestu končno sledijo ZDA. A niso povsod privrženi enakim električnim avtomobilom.

Najpopularnejši električni avtomobili na različnih koncih sveta (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2019

Avstralija

Mitsubishi i-MiEV je bil na oddaljeni celini prvič predstavljen leta 2013 in je nemudoma postal najbolj popularno električno vozilo, vse dokler ga že leto pozneje ni v prodaji prehitel Mitsubishi Outlander P-HEV. Ta impozantni SUV je dominiral na lestvici električnih vozil v Avstraliji vse do leta 2016. Potem pa ga je kmalu začela ogrožati rastoča priljubljenost poskočne Tesle, ki so jo v Avstraliji začeli zaznavati že v sredini leta 2015. Model S se je kmalu zavihtel proti vrhu in v prodaji prehitel tako BMW i3 kot tudi Nissana Leafa.

Nissan Leaf

Brazilija

Leta 2014 so brazilski vozniki dobili možnost, da na domačem trgu kupijo BMW i3. Kot prvi električni avtomobil, ki je bil na voljo komercialnim kupcem v Braziliji, je seveda požel ogromno zanimanja, danes pa si vrh najbolj popularnih električnih vozil deli še z Mitsubishijem Outlanderjem P-HEV in Nissanom Leafom. Slednje so v Braziliji uporabili tudi v floti električnih taksijev.

Kanada

Med kanadskimi ljubitelji električnih avtomobilov je že vrsto let Chevrolet Volt najbolj priljubljen priključnohibridni avtomobil, medtem ko je naslov najbolj popularnega popolnoma električnega avtomobila od konca leta 2017 prevzel mogočni Tesla Model S.

Tesla

 Čile

Prvi električni avtomobil, ki je bil na voljo čilskim voznikom, je bil Mitsubishi i-MiEV. Komercialna prodaja teh modelov se je v Čilu začela leta 2011, leta 2014 pa ga je zamenjal Outlander P-HEV. Popularnejše izbire električnih avtomobilov v Čilu so danes še BMW i3 ter Kangoo, Zoe in Fluence Z.E. znamke Renault.

Kitajska

V deželi vzhajajočega sonca je slika seveda nekoliko drugačna. Z največjim trgom električnih avtomobilov na svetu skoraj ni znamke, ki je ne bi videli na tamkajšnjih cestah, a na vrhu lestvice popularnosti ponosno kraljujejo trije modeli podjetja BYD Auto. BYD Auto je kitajska avtomobilska znamka, ki je bila ustanovljena leta 2003 in je danes drugi največji prodajalec električnih avtomobilov na svetu (za Teslo). Na kitajskem trgu je najbolj popularen model BYD Qin kot najbolj prodajan hibridni avtomobil vseh časov na svetu (prodanih več kot 100.000 enot na leto), sledita pa mu BYD Tang PHEV SUV in BYD e6. (na fotografiji spodaj: novi BYD Qin Pro)

Qin Pro

Estonija

Zaradi nekaterih vladnih pobud in dogovorov se je trg električnih avtomobilov v Estoniji hitro zasukal v prid Mitsubishija. Najbolj popularni električni avtomobil v Estoniji je tako Mitsubishi i-MiEV, ki ga uporabljajo tudi za službena vozila v nekaterih državnih ustanovah.

Francija

Francija ima največji evropski trg za lahka večnamenska električna vozila in kombije. Med osebnimi avtomobili kot najbolj popularen  električni model že več kot pet let prevladuje Renault Zoe, med lahkimi večnamenskimi vozili pa je najbolj priljubljen Renault Kangoo Z.E. (na fotografiji spodaj: Renault Zoe)

Zoe

 Islandija

Islandija ima kar 14-odstotni tržni segment električnih vozil, drugi največji na svetu (takoj za Norveško). Najbolj popularna električna avtomobila pri njih sta Mitsubishi Outlander P-HEV in Nissan Leaf.

Italija

Pri naših zahodnih sosedih ste lahko v zadnjih letih že zasledili, kako ponekod (sploh v Vatikanu) patruljirajo s policijskimi BMW i3. Kljub temu pa vrh lestvice najbolj popularnih e-vozil v Italiji drži Nissan Leaf.

Nemčija

Nemčija ima s 196.750 registriranimi električnimi avtomobili do konca leta 2018 največji evropski trg z osebnimi avtomobili na električni pogon, pa čeprav so po prodaji šele na nekje petem mestu. Najbolj popularni modeli so Audi A3 e-tron, Renault Zoe in BMW i3.Audi A3 e-tron

Nizozemska

Z vztrajno rastjo zanimanja za električne avtomobile na Nizozemskem je vedno bolj razvejan tudi njihov interes v modele tovrstnih vozil. Po zadnjih podatkih je sicer najbolj priljubljen Mitsubishi Outlander P-HEV, mu pa vztrajno sledijo Volvo V60 PHEV, Volkswagen Golf GTE, Volkswagen Passat GTE, Mercedes-Benz C 350 e in Tesla Model S. Na nizozemski trg pa se je pred kratkim priklopil tudi kitajski BYD in tam ponudil model BYD e6.

Norveška

Standardu primerno je na Norveškem najprej štiri leta naslov najbolj priljubljenega električnega avtomobila držal Tesla Model S, zatem dve leti Nissan Leaf, marca 2018 pa je vodstvo prevzel Mitshubishi Outlander P-HEV.

Južna Koreja

Spet nekoliko drugačna slika se kaže v oddaljeni Južni Koreji, kjer so na vrhu najbolj popularnih električnih avtomobilov Hyundai Ioniq z močnim tržnim vodstvom, sledita pa Chevrolet Volt in Hyundai Kona EV. Trem vodilnim so za petami še Kia Soul EV, dvosed Twizy podjetja Renault Samsung Motors Co. in BMW i3. (na fotografiji spodaj: Twizy)

Twizy

Pokrovitelji: