Formula E: Vergne je ponovno prvak

Jean Eric Vergne je zadnji dirki prvenstva Formule E v New Yorku sicer končal z uborno bero točk, a je vseeno osvojil naslov prvaka – in postal tudi prvi dirkač v Formuli E, ki je naslov prvaka ubranil.

14. 7. 2019

Vergne (DS) je brez točk ostal že na sobotni dirki, in tudi v nedeljo mu ni šlo nič bolje. Že na kvalifikacijah je bil izven deseterice, a na srečo je bil najbližji konkurent, di Grassi (Audi), le mesto boljši. Tudi na dirki sta bila eden za drugim krog za krogom na desetem in enajstem mestu, medtem ko sta bila edina preostala konkurenta Evans in Buemi sicer precej višje, a še vedno daleč od potrebnega prvega mesta. Položaja ni spremenil niti varnostni avto po prvi tretjini dirke, do točke pa je Vergne prišel šele po težavah da Coste – di Grassi pa je z nekaj agresivnimi prehitevanji pričel plezati proti vrhu, a višje kot do sedmega mesta ni prišel – a le do zadnjega kroga, ko je po trčenju z Evansom (Jaguar) končal v zidu in odstopil. To je bilo na koncu dovolj le za tretje mesto v skupnem seštevku (s tretjim mestom na zadnji dirki ga je prehitel še Buemi), hkrati pa tudi premalo, da bi Audi v seštevku moštev ujel novega prvaka, moštvo DS.

V ospredju je Robin Frijns dolgo sledil Alexandru Simsu, nato pa ga je do dobri polovici dirke presenetil in prehitel z  napadom s precejšnje razdalje, sodniki pa rahlega trčenja, ki je bilo posledica, niso kaznovali. Frijns je tako slavil z lepim naskokom.

Na začetek naslednje sezone bo potrebno počakati do 22. novembra, ko se z dirkama v Ad Dirjahu pričenja šesta sezona, v kateri se bosta Formuli E s tovarniškima ekipama pridružila še Porsche in Mercedes. Gneča na vrhu bo tako še večja.

Pokrovitelji: