Elon Musk bi rad privatiziral Tesla Motors

Tesla Motors trenutno okreva po težavnem obdobju zaradi zamud pri dobavi najmanjšega modela Tesla Model 3, ki nikakor ni stekla po načrtih. Zdaj pa so se stvari spremenile in direktor podjetja Elon Musk se je znebil tudi vezi, ki so mu jih zaradi težav nadeli vlagatelji, ki so razmišljali tudi o tem, da ga odstavijo.

Elon Musk bi rad privatiziral Tesla Motors (foto: Tesla) Tesla
9. 8. 2018

Zdaj bi se jih očitno rad dokončno znebil. Musk je namreč sporočil, da se njegovo podjetje po več letih kotiranja na borzi umika z nje in da bo spet prešlo v zasebno last. Kot je pojasnil Musk, je bilo podjetje med kotiranjem na borzi izpostavljeno divjim nihanjem vrednosti delnic, ki so bila moteča tudi za zaposlene pri Tesla Motors, ki so vsi delničarji podjetja. Kot pravi, bo za podjetje bolje, če se bo lahko nemoteno in brez zunanjih vplivov osredotočilo na dolgoročne načrte.

Prek Twitterja je objavil tudi namero za odkup delnic, in sicer bo odštel 420 ameriških dolarjev na delnico. Zagotavlja, da ima pripravljena sredstva, ki so potrebna za nakup. Po njegovi objavi se je cena delnic podjetja, ki je vredno okoli 60 milijard dolarjev, dvignila za dobrih sedem odstotkov, predvsem po tem, ko so zaokrožile govorice, da se za nakup občutnega deleža delnic zanima tudi Savdska Arabija.

Glede nakupa ali prodaje Teslinih delnic ni bilo še nobenih aktivnosti, saj morajo vsako takšno potezo odobriti trenutni delničarji. Vsekakor bi s tem dvignil vrednost podjetja na okoli 70 milijard dolarjev, kar je za dobrih deset milijard več od trenutne vrednosti, poteza pa bi se verjetno pozitivno izkazala tudi na delovanju podjetja.