Festival hitrosti v Goodwoodu bo gostil prvi avtonomni avtomobil za gorsko dirko

Ta konec tedna bo potekal eden od največjih avtomobilističnih dogodkov tako v Veliki Britaniji kot tudi v svetu, Festival hitrosti v Goodwoodu. Pomemben del prireditve je tudi sloviti vzpon na klanec, kjer bo nastopil avtonomni dirkalnik, ki je nastal na osnovi Forda Mustanga letnik 1965.

Festival hitrosti v Goodwoodu bo gostil prvi avtonomni avtomobil za gorsko dirko (foto: Siemens) Siemens
12. 7. 2018

Pri projektu 'avtonomizacije' starodobnega Forda Mustanga sta sodelovala Siemens in Univerza v Cranfieldu, ki sta hotela povezati prav najsodobnejšo tehniko in starodobni avtomobil, ki bo plenil poglede na prireditvi, kakršen je festival hitrosti.

A prav uporaba starodobnika je Siemensovim inženirjem pripravila vrsto izzivov, saj so morali razmeroma rustikalno tehniko združiti z občutljivimi elektronskimi sredstvi za zagotovitev sposobnosti avtonomne vožnje. Da bi bil poskus uspešen, so najprej naredili natančen tridimenzionalni skenerski posnetek steze, ki bo sistemu služil za orientacijo med vožnjo, in vanj seveda vgradili vsa potrebna tipala.

Ko so tehniki opravili svoje delo, je oblikovalski oddelek poskrbel za srebrno barvo karoserije, ki zaznamuje srebrno 25. obletnico začetka prireditve, avtomobil pa so okrasili tudi z značilno Siemensovo modro-belo dirkalno shemo.