Formula E: leteči Brazilci in veseli Brazilci

Četrta dirka letošnje sezone Formule E je postregla z izjemno zanimivim dogajanjem, vrhunec pa je bil razplet tik pred ciljem.

17. 2. 2019

Da bo zanimivo, je pokazalo že dogajanje po kvalifikacijah, ko je vodilni na prvenstvu Sam Bird predčasno končal kvalifikacije zaradi okvare dirkalnika in je moral startati z zadnjega mesta. Najboljše je pripadlo Pascalu Wehrleinu (Mahindra), ki je tudi zanesljivo povedel s starta in ostal v vodstvu po prekinitvi dirke zaradi leteče nesreče Brazilca Nelsona Piqueta (Jaguar).

A napaka pri upravljanju energije v drugem delu dirke je pomenila, da je v zadnjih krogih, ko ga je začel neusmiljeno napadati Lucas Di Grassi (Audi), te začelo primanjkovati toliko, da je Wehrleinova Mahindra nekaj metrov pred ciljem ostala brez elektrike in Nemec je čez ciljno črto prekrižaril brez pogona na drugem mestu, nato pa dobil še petsekundno kazen, ker je v dvoboju z Di Grassijem sekal šikano. Namesto z zanesljivo zmago je tako dirko razočaran končal na petem mestu, Di Grassi pa se je veselil: ”To je bila moja najboljša dirka v Formuli E. Resnično sem moral garati v dvoboju z Wehrleinom in že prej, da sem sploh prišel tik za njega!”

Drugo mesto je na koncu pripadlo Da Costi (BMW), ki se je mirno vozil okoli petega mesta in čakal na razplet divjega dogajanja spredaj. ”Vedel sem, da se bo končalo z razbitinami, zato sem enostavno pustil malo varnostne razdalje in počakal,” je pojasnil Da Costa, ki je z drugim mestom splezal tudi na drugo mesto skupnega seštevka. Podobno je storil Edoardo Mortara (Venturi): ”Malo pred koncem sem bil šele šesti, potem pa malo trčenj, odstopi, kazni in končal sem na stopničkah. Noro!”

Formula E se zdaj seli v Azijo, najprej v Hongkong in nato še na celino (Kitajska), aprila pa že prihaja v Evropo.

 

Rezultati

1. Di Grassi (Audi) 1:13.15,422

2. Da Costa (BMW) +0,436

3. Mortara (Venturi) +0,745

4. D’Ambrosio (Mahindra) +1,159

5. Lotterer (DS) +1,785

 

Skupna razvrstitev

Vozniki:

1. D’Ambrosio 53

2. Da Costa 46

3. Bird (Envision) 45

 

Moštva:

1. Mahindra 83

2. Envision 73

3. BMW 64