Formula E: V Hongkongu zmaga za Mortaro

Dirka Fomule E v Hongkongu je bila vsekakor napeta in zanimiva, kot je za to serijo že v navadi, vrhunca pa smo bili deležni le dva kroga pred koncem.

Formula E: V Hongkongu zmaga za Mortaro (foto: Formula E) Formula E
10. 3. 2019

Dirko je najbolje začel Oliver Rowland (Nissan e.dams) pred Stoffelom Vandoornom (HWA Racelab), ki je začel z najboljšega startnega položaja, a ga je kmalu prehitel Sam Bird (Envision Virgin Racing), ko se je prebil iz ozadja.

Po nekaj minutah so zaplapolale rumene zastave, saj se je s poškodovanim dirkalnikom v drugem ovinku steze ustavil Felipe Nasr (Geox Dragon), ki sta ga zadela oba dirkača moštva Mahindra Racing, Jerome d'Ambrosio in Pascal Wehrlein.

Za varnostnim avtomobilom so dirkači oblikovali kolono, potem pa so dirko za nekaj minut prekinili, da so lahko varno odstranili vse tri poškodovane dirkalnike. Ob ponovnem startu so dirko podaljšali za 13 minut, da bi nadoknadili čas zaradi prekinitve.

Po ponovnem startu je za prvim ovinkom zaostal Rowland in padel na deseto mesto, Bird pa je prevzel vodstvo, vendar mu je tesno sledil agresivni Andre Lotterer. Le nekaj trenutkov zatem je Nemec izkoristil Birdovo napako in ga prehitel. Na tretjem mestu je Vandoorne za sabo zadrževal Edoarda Mortaro (Venturi).

V ospredju je Bird tesno sledil Lottererju. V drugem ovinku ga je tudi prehitel, vendar mu je Nemec vrnil manever že v šikani in znova prevzel vodstvo. Napovedal se je ogorčen boj za najvišjo stopničko.

Manj kot 18 minut pred koncem dirke je Vandoorne zaradi tehničnih težav moral odstopiti, dirko pa je s poškodovanim dirkalnikom predčasno zaključil tudi Sebastien Buemi (Nissan e.dams). Pred odstranitvijo Vandoornovega dirkalnika je na stezo spet moral zapeljati varnostni avto.

Ob umiku varnostnega avta s steze je ostalo še 11 minut dirkanja. Lotterer je še naprej vodil, sledila sta mu Bird in Mortara. Švicarsko-italijanski dirkač ima sicer lepe spomine na Hongkong, kjer je lani na svojem debiju v Formuli E dolgo vodil, naposled pa stopil tudi na oder za zmagovalce.

V ozadju je moral odstopiti Rowland, ki je ob dotiku zidu poškodoval zadnjo os. Znova je moral na stezo varnostni avto, ki se je umaknil, ko so varnostniki odstranili poškodovani dirkalnik moštva Nissan e.dams.

Čakali so nas zadnji dve minuti in dramatični zaključek dirke. Bird je lovil vodilnega Lottererja, vendar se je dotaknil zadka Nemčevega dirkalnika in mu ob tem prebil pnevmatiko. Lotterer tako dirke ni dokončal, in čez ciljno črto je Sam Bird zapeljal pred Mortaro in di Grassijem. A zaradi trčenja z Lottererjem je Anglež dobil petsekundno kazen in zdrsnil na peto mesto, Mortara pa je tako Venturiju, moštvu, ki je v Formuli E od prve dirke naprej, pripeljal njihovo prvo zmago. Bird ima zdaj le točko prednosti pred D'Ambrosiom in dve pred Di Grassijem

Naslednja dirka bo že 23. marca na Kitajskem, zatem pa Formula E prihaja v Evropo.

Rezultati:

 1. Mortara (Venturi) 59:36,119
 2. di Grassi (Audi) + 0,998
 3. Frijns (Envision) + 1,536
 4. Abt (Audi) + 1,985
 5. Felipe Massa (Venturi) + 3,258

Skupna razvrstitev:

Vozniki:

 1. Bird 54
 2. d'Ambrosio 53
 3. di Grassi 52

Moštva:

 1. Envision 97
 2. Audi 86
 3. Mahindra 83